Webbinarier och samarbeten – nytt utkast

Webbinarier och samarbeten

Här samlar vi alla utbildande webbinarier där Mo Gård är med och arrangerar webbinarier, eller att våra specialister har blivit inbjudna som gästföreläsare genom sin spetskompetens. Välkommen att ta del av kunskapen.

 

Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor (Nkcdb) arrangerade nedan webbinarier. En föreläsningsserie i tre delar om medfödd dövblindhet och taktilt språk i samverkan mellan Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor, Mo Gård och specialpedagogiska skolmyndigheten, Resurscenter Dövblind.

Nationellt kunskapcenter för dövblindfrågor anordnar grundkurser, temadagar, seminarier mm. kring dövblindhet. Se mer här.

 

Nordens välfärdcenter har arrangerat nedan kurser och webbinarier där Mo Gårds specialister har varit med och föreläst.

Nordens välfärdcenter arrangerar löpande kurser och webbinarier kring dövblindhet. Se mer här.

Mo Gård – en del av masterutbildningen genetisk vägledning på Linköpings universitet

Våren 2022 höll Mo Gårds Kvalitetsenhet i ett webbinarie och föreläste för studenter som läser masterutbildningen genetisk vägledning på Linköpings universitet. Vi har även blivit inbjudna att göra samma utbildningsdag för nästa års studenter.

Målsättningen med dagen var att deltagarna skulle få insikt om kombinerade funktionsnedsättningar och dess konsekvenser för den enskilde samt få insikt i samhällets stöd och struktur för specialiserade insatser.

Upplägg utbildningsprogram

  • Företagspresentation
  • Samhällets stöd och strukturer
  • Kombinationer av funktionsnedsättningar
  • Arbetssätt
  • Kommunikation

Såhär tyckte studenteterna

Charlotte Immerstrand

Student på Masterprogrammet Genetisk vägledning, LiU

Det digitala fältbesöket på Mo Gård var mycket intressant och gjorde starkt intryck på mig. Besöket gjorde också att jag fick mycket bättre förståelse för hur vardagen kan se ut för individer med dövblindhet eller andra kombinerade funktionsnedsättningar och vilka svårigheter som finns i bemötande och kommunikation.

Det var mycket givande att höra Mo Gård dela med sig av sin kompetens och erfarenhet av hur man kan arbeta på ett individanpassat sätt exempelvis för att en person med dövblindhet ska känna sig trygg och kunna kommunicera med sin omgivning. Jag fick en bättre förståelse för vad de familjer som får ett barn med sjukdom som innebär risk för utveckling av dövblindhet går igenom; ovisshet, stort behov av information och stöd, samt psykologiska reaktioner.

Jag tar också med mig ödmjukhet och respekt för andra människor från besöket. Filmer som visade brukare som var iväg på daglig verksamhet gjorde mig mer medveten om vikten av att skapa en meningsfull vardag och att det finns stor kompetens hos yrkesgrupper i dessa verksamheter. Mo Gård beskrev på ett mycket fint sätt att varje person är unik och har sina kommunikationssätt och strategier, och att de i en process försöker ta reda på preferenser för nya brukare hos dem.

Ett exempel som gjorde det tydligt vilka svårigheter som kan finnas var när vi fick höra om en flicka som kom till dem, att det tog ett helt år innan flickan kunde tänka sig att gå in i skolbyggnaden. Det säger mycket dels om vilka erfarenheter och svårigheter flickan hade, dels vilket tålamod och långsiktigt arbete som krävs av personalen.

Tack för en mycket givande dag!

Lisa Åkerman

Student på Masterprogrammet Genetisk vägledning, LiU

Det märks att de har väldigt stort engagemang och intresse. De lägger stor vikt vid att bygga upp en bra kommunikation. Där finns ett individfokus och respekt som genomsyrar hela verksamheten

Student på Masterprogrammet Genetisk vägledning, LiU

Det digitala besöket gav en mycket god inblick i hur man arbetar och vilken hjälp man kan få som anhörig på Mo Gård. Det var också mycket inspirerade att få ta del alla de olika perspektiv man använder sig av i sitt arbete. En mycket intressant dag som var inspirerande. Alla presentatörer gjorde mycket ett professionellt och kunnigt intryck!

Kjærsti Busk Johnsen

Student på Masterprogrammet Genetisk vägledning, LiU

Fra Mo Gård fikk vi en fin presentasjon fra dyktige ansatte som har jobbet lenge ved virksomheten og delte av sine erfaringer og hvordan de jobber og hva de tilbyr ved Mo Gård. De har fokus på kontinuerlig kunnskapsutvikling, læring og forbedring, noe jeg tenker er utrolig viktig både for arbeidsgleden, miljøet og ikke minst til det beste for brukerne. 

Jeg tenker også de jobber godt med å ha brukeren i fokus, se deres unike personlighet og den enkeltes behov. Samme syndrom, diagnose eller utfordring møtes ikke likt, men krever tilpasning til den enkelte noe jeg tenker er utrolig viktig å huske på også som genetisk veileder. De ansatte er flinke til å sette søkelys på mulighetene hos den enkelte fremfor begrensningene og gjør tilpasning etter den enkeltes behov. For eksempel hos denne gutten med CHARGE syndrom som får ligge for å skru og jobbe i lag med sin kontakt for å bygge sin egen benk. Det er fint å se hvordan de bruker mange hjelpemidler i kommunikasjon som tegnspråk og taktile tegn

Cecilia Lidholm

Kursansvarig Mastersprogrammet Genetisk vägledning, LiU & Verksamhetsutvecklare Centrum för Sällsynta diagnoser i Sydöstra sjukvårdsregionen

Mo Gård bjöd på ett gediget program som var helt anpassat efter kursmålen och beskrev det komplicerade på ett mycket pedagogiskt sätt. Vi fick insyn i hur det är att leva med flerfunktionsnedsättningar och vilka insatser som kan finnas.

Verksamhetens arbetssätt som var utformat efter individen med stor tyngd på den viktiga kommunikationen och omtanke. Vikten av fortbildning och handledning av sin personal. Föreläsarna talade med värme inom sina områden och man kände sig mer inspirerad efter varje föreläsning. En innehållsrik dag med professionella föreläsare som bidrog till både skratt och reflektion.

Till toppen