REPORTAGE

Mo Gårds unika arbetssätt gör skillnad för individen

2024-09-16

Individanpassade arbetssätt är en av nycklarna till att Mo Gård har lyckats med flera långsiktiga placeringar. Kompetensen inom Mo Gård består av väl förankrade arbetssätt och metoder som vilar på en humanistisk människosyn och en etisk värdegrund. Den specialiserade kompetensen finns inom kommunikation, kombinationer av funktionsnedsättningar och lågaffektivt bemötande. Sara är boendesamordnare inom LSS i en liten kommun och kom i kontakt med Mo Gård för ungefär två år sedan när de hade en individ i sin kommun som behövde flytta till en ny gruppbostad.

Personen, som har autism, intellektuell funktionsnedsättning och svårigheter med talet, hade tidigare bott på ett barn- och ungdomsboende och sedan fått en placering på ett gruppboende inom en av kommunens egna verksamheter. Dessvärre kunde boendet inte tillgodose de specifika behov individen hade, vilket ledde till att hen inte trivdes och kunde bli utåtagerande i vissa situationer. När boendesamordnaren började söka efter andra alternativ kom hon i kontakt med Mo Gård.

– Mo Gård visade sig vara ett bra alternativ i just detta fall tack vare deras långa erfarenhet och kunskap inom kommunikation, särskilt tecken som stöd och teckenspråk, vilket var av stor betydelse för just den här personen, berättar Sara.

När kombinationer av funktionsnedsättningar förekommer hos personer kan de förstärka varandra vilket ställer krav på kompetens och anpassningar för att möta varje individs specifika behov. Att ha svårigheter i att uttrycka sig och att inte bli förstådd skapar ofta stor frustration vilket kan leda till utmanande uttryckssätt. Mo Gårds arbetssätt utgår från ett lågaffektivt bemötande där stor vikt läggs vid det förbyggande arbetet, för att utmanande situationer inte ska uppstå.

Bildstöd inför en dag på Gröna Lund

"Jag fick snabbt en uppfattning av att de var engagerade, tillmötesgående och visade en stor vilja att anpassa sitt erbjudande efter individens specifika behov."

Mo Gårds specifika kompetensområden och det individuella perspektivet är därför viktigt. Individens behov, förutsättningar och önskemål är alltid utgångspunkten i arbetet, vare sig det handlar om boendesituation, daglig verksamhet eller fritidsaktiviteter.

– När de första samtalen med Mo Gård inleddes, föreslog de snabbt en individanpassad lösning – initialt ett enskilt boende i stället för en gruppbostad, då personen inte klarade av att bo med grannar vid den tiden. Detta förslag, tillsammans med deras specifika kompetens inom kommunikation, gjorde att vi kände oss trygga med att prova en placering hos Mo Gård, säger Sara.

Inledningsvis hade Sara en tät kontakt med Mo Gård för att säkerställa att allt fungerade som det skulle. Och fortfarande har de kontinuerliga uppföljningar för att bland annat följa upp genomförandeplaner, gå igenom incidentrapporter och sätta nya mål. – Jag fick snabbt en uppfattning av att de var engagerade, tillmötesgående och visade en stor vilja att anpassa sitt erbjudande efter individens specifika behov. Önskade jag sammanfattningar mer frekvent såg de till att jag fick det och de har alltid varit snabba på att återkoppla på frågor. Jag har även haft möjligheten att besöka verksamheten och därigenom fått en bra inblick i både boendet och den dagliga verksamheten vilket har varit jättebra, säger hon.

Parkarbete är en vanlig aktivitet inom daglig verksamhet

Sara berättar att det som verkligen har gjort placeringen hos Mo Gård lyckad är deras individanpassning och fokus på meningsfulla aktiviteter, både i vardagen och på fritiden, som bidrar till ett gott liv. Tack vare att den dagliga verksamheten ligger på samma område som boendet är det möjligt att anpassa aktiviteterna utifrån dagsform.

– Sysslorna är till stor del praktiska, vilket bidrar till att personen känner sig värdefull. Hen krattar, kör traktor, vattnar och tar hand om ved. Jag tror det är viktigt att känna en meningsfullhet, samtidigt som man kan göra det som passar bäst för stunden utifrån ork och behov av stimulans. Personen har även fått en mer aktiv fritid hos Mo Gård. Hen åker fyrhjuling en gång i veckan, följer med på många utflykter och har också börjat handla själv vilket personen inte hade gjort under en lång period tidigare. Det är tack vare att Mo Gård vågar utmana och prova nya saker, berättar Sara.

Inom Mo Gård arbetas det hela tiden med att anpassa insatserna utifrån förändrade behov över tid. När personen landat i den nya miljön på sitt enskilda boende och lärt känna personalen dök det upp en ledig plats på ett gruppboende på en annan ort.

– Mo Gård föreslog en flytt till detta boende. Vi kände dock att det var viktigt att personen fick bo kvar i samma område. Mo Gård lyssnade på vårt önskemål och ordnade så småningom en plats på ett gruppboende i samma område. Den boendesituationen har fungerat bra sedan dess, vilket är glädjande med tanke på att individen kom till Mo Gård från början delvis på grund av en problematisk boendesituation, säger Sara.

– Mo Gård har även lagt fram förslag om att utöka den dagliga verksamheten från halvtid till heltid utifrån att de ser att det finns behov hos individen och att hen klarar av det. Att Mo Gård själva ser förbättringsområden och samtidigt är lyhörda för våra önskemål har varit mycket uppskattat, berättar Sara.

Mo Gårds breda kompetens inom kommunikation ger en varierad och meningsfull fritid

Både Sara och anhöriga är nöjda med placeringen. Sara berättar att hon inte fått några negativa synpunkter kring insatserna. Både personens goda man och anhöriga har uttryckt att de är nöjda med hur saker och ting fungerar.

– Från mitt perspektiv som boendesamordnare skulle en förbättring kunna vara att tydligare informera handläggaren vid byte av ansvariga personer inom verksamheten. Detta skulle säkerställa att handläggaren alltid har uppdaterad information och kan nå rätt person vid behov, säger Sara.

För att kommunikation ska fungera krävs att den är tillgänglig och att det finns kunskap om kommunikativa anpassningar. Den kommunikativa miljön på Mo Gård innehåller talspråk, teckenspråk, taktila anpassningar och olika former av AKK (Alternativ och Kompletterande Kommunikation) vilket ger goda förutsättningar för delaktighet och inkludering. Sara berättar att den kompetens Mo Gård besitter inom kommunikation, särskilt med tecken som stöd och teckenspråk, har varit avgörande för just den här individens utveckling. Hen har nu verktyg som gör det möjligt att bli förstådd och har tillsammans med personalen utvecklat ett kommunikationssätt som fungerar.

– Den specifika kompetensen inom kommunikation och deras engagemang i att förstå och tillgodose individens behov var en del av grunden i vårt beslut att välja Mo Gård. Att kunna kommunicera med personalen, oavsett om det är på boendet eller inom den dagliga verksamheten, skapar en trygghet och ger ökad livskvalitet, säger Sara.

Om Mo Gård

Mo Gård är ett stiftelseägt idéburet kunskapsföretag med över 75 års samlad erfarenhet och specialiserad kompetens kring kommunikation, kombinerade funktionsnedsättningar och utmanande uttryckssätt. Genom specifik kompetens och individanpassade helhetslösningar i boende och daglig verksamhet eller boende och anpassad gymnasieskola erbjuds insatser av god kvalitet till personer med intellektuell funktionsnedsättning eller autismspektrumtillstånd. I dagsläget bedrivs verksamhet i Uppland, Stockholm, Södermanland, Östergötland och Skåne.

Daglig verksamhet
För vuxna erbjuder Mo Gård olika former av daglig verksamhet runt om i landet. Där får individen möjlighet att delta i meningsfulla aktiviteter i ett socialt sammanhang med hänsyn till individens förutsättningar, intressen och önskemål.