Om Mo Gård
Mo Gård är ett stiftelseägt idéburet kunskapsföretag med över 75 års samlad erfarenhet och specialiserad kompetens kring kommunikation, kombinerade funktionsnedsättningar och utmanande uttryckssätt.
Mo Gård erbjuder insatser utifrån lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) i form av boende för vuxna samt daglig verksamhet, boende för barn och ungdomar i anslutning till anpassade gymnasieskolestudier eller för barn som av annan anledning behöver bo utanför sitt föräldrahem samt Anpassad gymnasieskola.
Målgruppen är barn, ungdomar och vuxna med kombinerade funktionsnedsättningar tillhörande personkrets 1 § 1, 1 § 3 LSS, som har behov av att mötas av specifik kompetens inom kommunikationsområdet.
Mo Gård är ett stiftelseägt idéburet kunskapsföretag med över 75 års samlad erfarenhet och kompetens kring kommunikation, kombinerade funktionsnedsättningar och utmanande uttryckssätt. Vårt fokus är alltid att se ur individens perspektiv och vi strävar efter att utveckla förtroendefulla relationer. Genom kompetens, respektfullt bemötande, goda relationer som främjar socialt samspel, individanpassning och omsorg skapar vi på Mo Gård förutsättningar för att personer med funktionsnedsättningar ska få leva ett gott liv.
Mo Gård har lång erfarenhet och kompetens av att utföra stödinsatser till personer med intellektuella funktionsnedsättningar och/eller autism som är döva, har hörselnedsättning eller har en kombinerad syn- och hörselnedsättning/dövblindhet. Vi har även hög kompetens av att ge stöd till hörande personer med kombinerade funktionsnedsättningar som behöver mötas av specifik kunskap och anpassningar i den omgivande miljön för att få och utveckla en fungerande kommunikation.
Mo Gård finns etablerade och verkar på följande platser i Sverige; Uppland (Enköping), Stockholm, Södermanland (Nyköping), Östergötland (Finspång) och Skåne (Sjöbo, Arlöv, Ystad och Staffanstorp).
Klicka här om du vill se alla våra verksamheter (se karta).
Idéburet kunskapsföretag
Att vi är ett idéburet kunskapsföretag innebär att ett eventuellt överskott återinvesteras i verksamheten istället för att delas ut till ägare. En ekonomisk vinst ska alltså komma brukarna till del i form av kvalitetsutveckling. Här kan du läsa mer om hur ”Idéburet kunskapsföretag gör brukarna till vinnare”.
Specifik kompetens
Mo Gård är ett kunskapsföretag med specifik kompetens inom kommunikation, kombinerade funktionsnedsättningar, utmanande situationer och individanpassning. Här kan du läsa mer om vår specifika kompetens.
Individen alltid viktigast
Individens behov, förutsättningar och önskemål är alltid utgångspunkten i vårt arbete. Vi ser till hela människan och livssituationen för att skapa rätt stöd och insatser. Vi vet att kommunikation eller stöd i kommunikationen är avgörande förutsättningar för att kunna leva ett gott liv.
.
Kärnvärden
Engagerade
Med motivation och känsla utför vi vårt arbete på ett målmedvetet sätt. Vi engagerar oss i våra uppdrag och försöker alltid motsvara individens och uppdragsgivarens förväntningar.
Kreativa
Vår nyfikenhet får oss att tänka annorlunda och se möjligheter i varje situation. Uppdragets ramar utmanar oss att förändra och förnya vårt arbetssätt för ökad kvalitet.
Trovärdiga
Med vår kunskap och långa erfarenhet skapar vi förtroende i våra uppdrag och använder våra resurser effektivt, klokt och långsiktigt. Vi tar ansvar för vårt arbete och vi gör det med respekt och lyhördhet för individens och uppdragsgivarens behov och önskemål.
Idag erbjuder Mo Gård insatser utifrån lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) i form av boende för vuxna samt daglig verksamhet, boende för barn och ungdomar i anslutning till anpassade gymnasieskolestudier eller för barn som av annan anledning behöver bo utanför sitt föräldrahem samt Anpassad gymnasieskola.
Målgruppen är ungdomar och vuxna med kombinerade funktionsnedsättningar tillhörande personkrets 1 § 1, 1 § 3 LSS, som har behov av att mötas av specifik kompetens inom kommunikationsområdet.
Mo Gård har över 75 års samlad erfarenhet och specialiserad kompetens av att utföra stödinsatser till personer med intellektuella funktionsnedsättningar och/eller autism som är döva, har hörselnedsättning eller har en kombinerad syn- och hörselnedsättning/dövblindhet. Vi har även hög kompetens av att ge stöd till hörande personer med kombinerade funktionsnedsättningar som behöver mötas av specifik kunskap och anpassningar i den omgivande miljön för att få och utveckla en fungerande kommunikation.
Det började redan 1947 då det statliga skol- och arbetshemmet för döva på Mo Gård öppnades, med funktion som skola och vårdanstalt. Verksamheten riktade sig både till barn och vuxna. 1964 flyttades skoldelen till Åsbackaskolan, som idag ligger i Örebro.
Mo Gård blir specialvårdhem
Huvudmannaskapsreformen 1967, medförde bland annat att landstinget i Östergötland trädde in som ny huvudman för Mo Gård, som i egenskap av specialvårdhem då kom att tillhöra omsorgerna. Under åren 1967-92 skedde stora förändringar. År 1968 kom omsorgslagen, vilken var en särlag, direkt riktad till utvecklingsstörda. Ledord som ”normalisering” och ”integrering” blev nu kännetecknande för utvecklingen. Mo Gård blev ett specialvårdhem för döva.
Avveckling av vårdhemmet
Nästa omsorgslag kom 1986 och förordade en avveckling av vårdhem för utvecklingsstörda. För Mo Gårds del innebar det en inriktning på utveckling mot ett utbildnings- och habiliteringscenter för döva och dövblinda personer med ytterligare funktionshinder. Arbetet handlade främst om aktiva habiliteringsinsatser, korttidskurser och personalutbildning.
Med Resurscenter i Östergötland AB övergick verksamheten 1992 i aktiebolagsform, vilket var förutsättningen för att kunna bevara verksamheten. Som ett pedagogiskt komplement startades samma år en folkhögskoleverksamhet, vilken 1997 blev en självständig skola, Mo Gård folkhögskola – numera SIMA folkhögskola.
Stiftelsen Mo Gård
Sedan december 2000 ägs Mo Gård AB av stiftelsen Mo Gård. Stiftarna var Östergötlands läns landsting, Finspångs kommun, Föreningen Sveriges Dövblinda (FSDB), Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) och Mo Gårds personalförening.
Nya dotterbolag
År 2003 bildas två dotterbolag, Mo Gård HVB samt Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor (Nkcdb). Verksamheten i Nkcdb baseras på ett statligt uppdrag att stödja landsting och kommuner i arbetet att bygga upp kompetens för stöd till personer med dövblindhet.
2022 har Mo Gård funnits i hela 75 år
Mo Gård har expanderat under åren och verkar på följande platser i Sverige; Uppland, Stockholm, Södermanland, Östergötland och Skåne.
Aktivitetsparken vid Mo Gårds anpassade gymnasieskola med utsikt över Vita huset Mo Gård, Doverstorp Finspång.
Stiftelsen Mo Gård
Nedan är ett utdrag ur Stiftelsens urkund och ändamålsparagraf:
Stiftelsen har till ändamål att i egen regi eller genom uppdrag:
|
Stiftelsen uppfyller huvudsakligen sina ändamål genom det helägda bolaget Mo Gård AB samt genom att vara en av medlemmarna i SIMA Folkhögskolas (www.simafolkhogskola.se) folkhögskoleförening.
Mo Gårds stiftare är Finspångs kommun, Sveriges Dövas Riksförbund, Förbundet Sveriges Dövblinda, Region Östergötland samt Mo Gårds personalförening.
Stiftelsens styrelse består av en representant vardera från Finspångs kommun, Sveriges Dövas Riksförbund, Förbundet Sveriges Dövblinda och Region Östergötland samt en till tre ytterligare medlemmar vilka utses av styrelsen. Den normala mandattiden för styrelsemedlem är fyra år med möjlighet till förlängning för ytterligare en mandatperiod. Styrelsemedlem som inte sitter som representant för en stiftarorganisation kan under vissa förutsättningar få förlängt mandat under upp till maximalt en ytterligare mandatperiod.
Styrelsen har idag följande sammansättning:
Jan-Erik Svenblad, Finspångs kommun (www.finspang.se)
Berit Jildenhed, Förbundet Sveriges Dövblinda (www.fsdb.org)
Julia Kankkonen, Sveriges Dövas Riksförbund (www.sdr.org), vice ordförande
Pontus Slottner, Region Östergötland (www.regionostergotland.se)
Conny Eriksson, fritt mandat, ordförande
Styrelsen nås genom ordförande Conny Eriksson (conny.eriksson@telia.com, 070-3768848)
Sedan 2003 har Mo Gård regeringens uppdrag att ansvara för Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor. Idag drivs NKCDB som ett dotterbolag inom Mo Gård och är en mötesplats för kunskaps- och erfarenhetsutbyte kring frågor som rör kombinerad syn- och hörselnedsättning/dövblindhet.
Dövblindhet väcker ofta starka känslor i samhället. Många vet inte vad begreppet innebär, och i regionerna, kommunerna och hos andra samhällsaktörer är kunskapen om dövblindhet ofta begränsad. Det krävs en specifik kompetens från samhällets sida för att kunna möta de skiftande behoven hos personer med dövblindhet och deras närstående. Därför är det viktigt att sprida information om vad dövblindhet är och hur personer med dövblindhet vill bli bemötta. Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor (Nkcdb) är en övergripande nationell resurs. En av de viktigaste uppgifterna för Nkcdb är att samla, utveckla och på olika sätt förmedla kunskaper om dövblindhet, till olika samhällsaktörer på olika nivåer i samhället.
Läs mer på nkcdb.se
Mo Gårds forsknings- och utvecklingsarbete (FoU)
Mo Gård vänder sig till personer som kommunicerar på teckenspråk eller som använder alternativa kommunikationsformer/tekniska hjälpmedel på grund av dövhet, hörselskada, dövblindhet eller språkstörning. Dessutom förekommer ytterligare funktionsnedsättningar såsom kognitiva, psykiatriska eller psykosociala.
Att initiera och bidra till ett större forsknings- och utvecklingsarbete inom dessa områden är en viktig del i Mo Gårds ambition som kunskapsorganisation och ger oss möjlighet att utveckla ny kunskap som är relevant för våra målgrupper.
FoU arbetet inkluderas allt mer i vår organisation och vår ambition är att knyta ihop forskarens metodik och arbetssätt med kunskapsutveckling inom Mo Gård.
Mo Gårds FoU-verksamhet ska verka för att forskning, praktik och personlig erfarenhet av att leva med funktionsnedsättning möts och utvecklar kunskap tillsammans.
Har du projekt du vill utveckla tillsammans med oss så kontakta oss på info@mogard.se
Aktivitetsparken med specialanpassad yttre miljö vid vår LSS-verksamhet i Doverstorp, Finspång.