Att jobba på Mo Gård
Låt dig inspireras av våra medarbetares upplevelser av hur det är att jobba på Mo Gård. Alla medarbetares fokus är att bidra till ett gott liv för brukarna i vår verksamhet. Här kan du följa medarbetare i olika positioner och ta del av deras vardag; dagar som innehåller glädje, utmaningar, variation och där man känner delaktighet, gemenskap och trygghet i ett engagerat team. Många av våra medarbetare lyfter fram “den kontinuerliga satsningen på utbildning och kompetensutveckling” som den främsta styrkan att jobba inom Mo Gård.
Möt våra medarbetare
”Det är både personerna som bor inom Mo Gård, kollegorna och den fantastiska atmosfären på min enhet som gör att jag uppskattar att jobba här. ”
Elin Hansson
Namn: Elin Hansson
Roll: Pedagog, utbildar sig till specialpedagog
Varför sökte du dig till Mo Gård?
Jag började jobba på Mo Gård direkt efter studenten som rehabiliteringsassistent, eftersom jag var intresserad av att arbeta inom LSS. Efter en tid på Mo Gård valde jag att studera vidare och började därefter arbeta inom LSS i en kommun. Jag arbetade där i några år men började sakna Mo Gård. Jag upplevde en stor skillnad mellan kommunens struktur och Mo Gårds närhet till både brukare och personal. Den varma gemenskapen och det brukarnära arbetssättet på Mo Gård lockade mig tillbaka. Under min föräldraledighet fick jag höra att Mo Gård skulle starta upp ett traineeprogram, och jag såg det som en perfekt möjlighet att återvända och utvecklas vidare i min yrkesroll.
Hur trivs du på Mo Gård idag?
Jag trivs otroligt bra och ser fram emot att gå till jobbet varje dag. Det är både personerna som bor inom Mo Gård, kollegorna och den fantastiska atmosfären på min enhet som gör att jag uppskattar att jobba här. Den starka gemenskapen gör Mo Gård till en väldigt trivsam arbetsplats.
Vad är det bästa med jobbet?
Det är svårt att välja en enda sak, men det bästa är nog variationen och att jag får arbeta både nära individerna som bor här och med pedagogiska uppgifter. Som pedagog får jag vara med och utveckla verksamheten, vara en del av styrgruppen och bidra till förändringar. Arbetet är varierat, och det känns verkligen meningsfullt att få arbeta både praktiskt och strategiskt.
Beskriv samverkan med kollegorna?
Kollegorna är fantastiska. Stämningen är positiv och hjälpsam, och vi stöttar varandra både inom enheten och mellan olika boenden. Gemenskapen är något som verkligen får mig att trivas i mitt arbete. Jag känner att vi kan lita på varandra och att vi alltid får det stöd vi behöver.
Hur är ledarskapet?
Ledarskapet på Mo Gård är nära och engagerat. Cheferna är närvarande i verksamheten, vilket gör att de har god kännedom om individerna som bor på enheterna. Det skapar en känsla av närhet och att vi arbetar tillsammans mot gemensamma mål.
Hur upplever du organisationen?
Organisationen är mer platt jämfört med den kommunala LSS-verksamhet jag tidigare arbetade inom. Där var beslutsfattarna sällan närvarande i det dagliga arbetet. Inom Mo Gård är beslutsprocessen snabbare och mer verksamhetsnära, vilket gör att vi som personal på enheterna känner att vi är en del av beslutsfattandet.
Hur är kulturen?
Mo Gård präglas av gemenskap och samarbete. Vi hjälps ofta åt mellan olika boenden och det finns en stark känsla av att vi alla arbetar mot samma mål – att personerna som bor inom Mo Gård ska ha ett gott liv. Det finns alltid någon att vända sig till för hjälp, vilket skapar trygghet och samhörighet.
När tycker du att jobbet är som roligast?
Jobbet är roligt hela tiden, men särskilt när vi lyckas tillsammans – när vi står inför en utmaning och hittar en lösning. Det kan vara stort eller smått, som att genomföra en aktivitet som aldrig tidigare har utförts, eller att de som bor på boendena når sina mål. Känslan av att vi utvecklas tillsammans är fantastisk.
När tycker du att du gör skillnad på jobbet?
Jag känner att jag gör skillnad varje dag. Det är just den känslan som gör jobbet meningsfullt – att vi som team gör det bästa för personerna som bor inom Mo Gård. Vare sig det handlar om små framsteg eller större förändringar, är det känslan av att vi verkligen bidrar till deras välbefinnande som gör att jobbet känns viktigt.
När tycker du att jobbet är utmanande?
Jobbet är utmanande när vi står inför etiska dilemman eller när det är svårt att tolka vad en person med svårigheter att uttrycka sig verbalt vill. Ibland handlar utmaningen också om att få alla kollegor att arbeta mot samma mål, vilket kräver mycket samarbete och dialog.
Kan du beskriva en situation där du känner dig stolt över ditt jobb?
Jag känner mig stolt varje gång jag ser en positiv förändring hos individerna på enheten jag arbetar på. Att få se utvecklingen hos en person som nyligen flyttat in, och efter en tid märka att våra metoder och arbetssätt har gett resultat, gör mig stolt. Det är otroligt givande att se att vi kan göra en så stor skillnad i deras liv.
Under 2023–2024 deltog Elin i Mo Gårds trainee-program. Programmet syftar att tillförsäkra specialpedagogisk kompetens inom Mo Gård.
Varför gick du trainee-utbildningen?
Jag sökte traineeprogrammet för att jag ville utvecklas inom LSS-området och fördjupa mina kunskaper. Jag hade tidigare studerat specialpedagogik och ville fortsätta på den banan, samtidigt som jag kände att Mo Gård var en plats där jag kunde växa både professionellt och personligt.
Finns det något som har gjort speciellt intryck på dig under traineeutbildningen och som du kommer bära med dig i ditt fortsatta arbete?
Det som har gjort mest intryck är insikten om hur bred kompetens det finns inom Mo Gård och hur mycket vi kan ta hjälp av varandra. Jag har också fått en starkare förståelse för verksamheten och hur vi arbetar strategiskt med pedagogik och utvecklingen hos personer med diagnoser och kombinerade funktionsnedsättningar. Jag tar också med mig vikten av samarbete och nätverk, något vi verkligen har fått tillfälle att bygga upp under traineeutbildningen.
Vad är ditt mål nu när du har gått traineeutbildningen?
Jag kommer att fortsätta studera på halvfart och siktar på att arbeta som specialpedagog i framtiden. Samtidigt fortsätter jag att arbeta kvar på min nuvarande enhet och hoppas kunna bidra ännu mer med den kunskap jag har fått.
Hur kommer dina kunskaper komma verksamheten till nytta?
Jag har redan märkt hur de kunskaper jag fått under traineeutbildningen har hjälpt mig att strukturera och utveckla den enhet jag arbetar på, som är relativt ny. Genom att använda den specialpedagogiska kompetensen och metoderna från utbildningen har jag kunnat skapa en tydligare struktur vilket har givit stöd i arbetet. Det känns verkligen som att utbildningen har gett mig verktyg som kommer att vara till stor nytta för både mig och verksamheten i framtiden.
”Jobbet är som roligast när jag känner att jag gör skillnad, när jag lyckas skapa en guldstund för någon och ser att min insats betyder något.”
Petra Väänänen Grönborg
Namn: Petra Väänänen Grönborg.
Antal år inom Mo Gård: 32.
Varför sökte du dig till Mo Gård?
Jag följde i min brors fotspår och sökte sommarjobb på Mo Gård utan att egentligen veta vad arbetet innebar. Jag trivdes med både brukare och kollegor, vilket gjorde att jag stannade kvar. Det är nu 32 år sedan, och mycket har förändrats sedan dess. Trots alla förändringar – från Omsorgslagen till LSS lagstiftningen och från Landstingsägt till Stiftelseägt – är grunden i arbetet densamma: att stödja personer till ett gott liv på sina egna villkor och på det sätt de själva önskar.
Hur trivs du på Mo Gård idag?
Jag trivs mycket bra med mitt arbete, mina arbetsuppgifter är varierande och utvecklande. En del av mitt jobb är att bidra till att kvalitetssäkra insatserna som ges till personerna som bor på boendena där jag jobbar. Det gör jag på olika sätt bland annat genom att handleda kollegor gällande arbetssätt och metoder i det dagliga arbetet. Tillsammans med enhetschef är jag en del av styrgruppen. Vi planerar tillsammans samt genomför aktiviteter med målet att brukaren ska vara få insatser av god kvalitet.
Vad är det bästa med jobbet?
Variationen i mina arbetsuppgifter är något jag verkligen uppskattar. Förutom mina vanliga arbetsuppgifter har jag även ett förmedlaruppdrag i metoden Taktipro* som jag nyligen blivit internutbildare i.
*Taktipro är en metod med mjuk beröring som kan lindra smärta, oro, stress och ångest samt stärka kroppsuppfattningen och öka välbefinnandet. (Taktil.se)
Beskriv samverkan med kollegorna
Jag har de bästa kollegorna man kan önska sig! Vi arbetar alla mot samma mål: att brukarna ska ha det så bra som möjligt. Detta gäller oavsett om man jobbar i det nära arbetet med personerna som bor hos oss eller har andra uppgifter inom organisationen. Jag tycker att det är viktigt att vi ser oss som ett vi – vi är alla kollegor och vi behöver stötta varandra över enhetsgränserna.
Hur är ledarskapet?
Jag är en del av enheternas styrgrupp, och därmed även en del av ledarskapet. De direktiv jag får från organisationens ledning är raka, tydliga och förankrade i lagar och regler. Men det är inte så fyrkantigt som det kan låta. Personerna i ledningen är mina kollegor, och vi har alla möjlighet att diskutera, framföra åsikter och tillsammans fatta beslut som påverkar arbetet på olika nivåer.
Jag har också en roll som styrelseledamot i Mo Gård AB som arbetstagarrepresentant. Detta är en viktig länk mellan verksamheterna och den högsta ledningen vilket bidrar till att beslut kan förankras på ett trovärdigt sätt.
Hur är organisationen?
Naturligtvis behöver det finnas nivåer i organisationen för att tydligt avgränsa ansvarsområden. Trots detta upplever jag att organisationen är relativt platt, med korta beslutsvägar och lättillgängliga kontakter för de frågor jag behöver diskutera.
Hur är kulturen?
Jag upplever att kulturen är inkluderande. När jag ser på våra olika uppdrag, känner jag att allas insatser är viktiga och behövs för att skapa en god arbetsplats och miljö. I mitt tidigare uppdrag som skyddsombud inkluderades jag i beslutsprocesser av min chef, som såg vikten av enighet för att skapa trygghet, stabilitet och tydlighet för alla på arbetsplatsen. De olika yrkesrollerna inom Mo Gård bidrar med olika perspektiv på uppdrag och utmaningar vilket skapar dynamik och driver vår utveckling framåt.
När tycker du att jobbet är som roligast?
Jobbet är som roligast när jag känner att jag gör skillnad, när jag lyckas skapa en guldstund för någon och ser att min insats betyder något.
När tycker du att du gör skillnad på jobbet?
Det kan vara när jag stöttar i direktarbetet och vi tillsammans skapar trygghet och glädje för individen. Det kan också vara i diskussioner med kollegor, där vi utbyter tankar, idéer och erfarenheter, och sedan lyckas hantera en utmanande situation på ett bra sätt. En annan situation där jag känner att jag gör skillnad är när jag introducerar en ny kollega och förklarar varför vi gör på ett visst sätt, eller visar det i praktiken i stället för bara teoretiskt.
När tycker du att arbetet är meningsfullt?
När jag känner att jag kan utstråla trygghet och stabilitet, både gentemot kollegor och brukare känns jobbet meningsfullt. Det kan till exempel vara när jag stöttar en ny stödpedagog i dennes roll och ansvarsområden. Att vi arbetar tillsammans bidrar till både lärande och kvalitetssäkring.
När tycker du att jobbet är utmanande?
Det mest utmanande som jag upplever inom mitt arbete är när individen inte mår bra och har svårt att uttrycka vad de behöver hjälp med. Flera befinner sig på en förspråklig nivå, vilket gör att det ibland känns som ett detektivarbete att förstå vad som är fel. Jag får då titta på kroppsspråk, såsom gester, ansiktsuttryck och kroppshållning, samt lyssna på andning för att få en bättre förståelse av situationen. Att sen vidarebefordra min kunskap och erfarenhet till nästa person baserat på mina tolkningar av situationen kan vara utmanande. Ibland kan signalerna vara små och subtila, och de kan dessutom skifta från dag till dag. Eftersom vi arbetar med människor är det komplext, och som med alla människor finns det ingen manual eller facit för hur vi ska agera i olika situationer.
Kan du beskriva en situation där du känner dig stolt över ditt jobb?
Som styrelsesuppleant vald av Kommunal drev jag i mitt uppdrag frågan om arbetsmiljö och förutsättningar för medarbetarna att kunna göra ett bra jobb. Detta resulterade i ett stort fokus på dessa frågor, vilket ledde till extra lönesatsningar för rehabiliteringsassistenter och ett ökat friskvårdsbidrag.
Ett mer verksamhetsnära exempel är när jag reste till Sicilien med en person som har dövblindhet. Som en del av vår upplevelse besökte vi den aktiva vulkanen Etna. Det blev en upplevelse för alla sinnen: vi klättrade uppför kraterväggen och gruset rullade undan under fötterna medan svavelstanken från vulkanen fick tårarna att rinna. Även om det kanske inte låter som en fantastisk upplevelse gjorde det ett starkt intryck på oss.
Tillsammans minns vi ofta tillbaka hur vi kämpade, hur illa det luktade, den skumpiga bussfärden dit, och hur vi firade vår prestation med världens godaste glass efteråt. Denna upplevelse gör mig stolt över att jag vågade och lyckades skapa en så minnesvärd stund.
Under 2023-2024 deltog Petra i Mo Gårds trainee-program. Programmet syftar att tillförsäkra pedagogisk kompetens inom Mo Gård.
Varför valde du att delta i trainee-programmet?
Min chef har alltid uppmuntrat mig till vidareutbildning. Jag började med att utbilda mig till stödpedagog. Efter avslutad stödpedagogutbildning gavs möjligheten att söka till trainee-programmet, och parallellt med det har jag även studerat vid universitetet.
Kommer du bära med dig något speciellt från programmet och vad har du för mål i ditt fortsatta arbete?
Att bli uppmuntrad att söka studier har varit mycket positivt för mig. Jag skulle aldrig tagit beslutet att studera på egen hand eftersom jag trivdes så bra i min roll som rehabiliteringsassistent och kände att jag var ”för gammal” för att sätta mig i skolbänken igen. Men det har visat sig fungerat förvånansvärt bra. Jag tror att min långa arbetslivserfarenhet har varit en stor fördel för att kunna koppla studierna till praktiska situationer.
Under studietiden har jag kunnat tillämpa det jag lärt mig direkt i mitt arbete. Det har blivit särskilt tydligt under trainee-programmet. Det vi har gått igenom har en direkt koppling till mina arbetsuppgifter på enheterna och har gett mig en trygghet i min nya roll. Kopplingen blev extra tydlig eftersom jag redan hade tagit steget in i rollen som stödpedagog med ansvar i styrgruppen. Mitt arbete bygger till stor del på specialpedagogens uppdrag och mitt mål är att fortsätta studera för att kunna få en specialpedagogtjänst inom Mo Gård.
Hur kommer dina nya kunskaper komma verksamheten till nytta?
Jag tror att min långa arbetslivserfarenhet inom Mo Gård i kombination med mina nya kunskaper kommer verksamheten till nytta. Denna kunskap bidrar också till ökad trygghet och trovärdighet i handledningssituationer.
”Bättre och roligare jobb hade jag inte kunnat ha!”
Yvonne Axelsson
Namn: Yvonne Axelsson.
Antal år inom Mo Gård: 40.
Yvonne Axelsson firar i år 40 år på Mo Gård. Och hon har inte en tanke om att göra något annat.
– Jag älskar det här jobbet och alla fantastiska brukare!
Yvonne Axelsson svarar glatt i telefonen. Hon har precis stått i köket på daglig verksamhet och gjort mackor inför dagen. Inte visste hon när hon en höstdag för första gången besökte Mo Gård att det skulle blir 40 år och fler därtill.
Men så blev det. 1982 var Yvonne Axelsson 20 år och hade planer på att studera inom vården. Ett samtal från arbetsförmedlingen med ett erbjudande om ett beredskapsarbete på Mo Gård ledde till ett besök. Där möttes Yvonne Axelsson av en grupp äldre brukare och hon fick direkt fin kontakt med en dam som genast satte i gång att lära henne teckna.
– Mitt hjärta fastnade direkt. Atmosfären och personalen som var där var helt fantastisk. Jag kände att här vill jag vara.
Det blev ingen vårdutbildning som Yvonne hade tänkt, men utveckling och kurser har det blivit desto mer av genom åren på Mo Gård.
– Jag har gått varenda utbildning jag har blivit erbjuden.
De interna utbildningarna och olika tjänster inom företaget har gjort att Yvonnes karriär aldrig har stått stilla. Hon har arbetat med äldre brukare, personer med dövblindhet på olika boenden, på folkhögskolan, med fritidsaktiviteter och i resursgruppen. I dag arbetar hon inom daglig verksamhet. Under de år Mo Gård bedrev sommarläger arbetade Yvonne extra där, ett arbete som hon minns med värme.
– Det var jätteroligt. Det kom brukare från andra orter och vi gjorde utflykter, fiskade och åt glass.
40 år är en lång tid på en och samma arbetsplats men på Yvonne Axelsson låter det som att hon hade kunnat fortsätta för evigt.
– Jag älskar det här jobbet. Jag har jobbat med olika saker och alltid med en anknytning till brukare. Man får så mycket av brukarna och arbetet formar dig som person. Jag älskar att jobba med människor.
Under åren har hon sett föräldrar som kämpat för sina barn, brukare som utvecklats och hela liv som levts på Mo Gård. Det har satt sina spår hos henne själv och hon beskriver att arbetet gjort henne mer ödmjuk.
– Man lär sig att inte ta någonting för givet. Och så får man så mycket tillbaka. Det är fantastiskt att se en person med autism som inte visar så mycket känslor plötsligt lägga sin hand på min. Den känslan räcker för resten av livet!
Att kunna ge en annan människa trygghet betyder väldigt mycket för Yvonne Axelsson.
– Jag ska se till att hjälpa brukarna till ett så självständigt och bra liv som möjligt. Det är inte mig det handlar om. Men det gör att mitt arbete känns viktigt.
Inom daglig verksamhet där Yvonne Axelsson arbetar idag finns en handelsträdgård. Där har många brukare sin sysselsättning och Yvonne berättar hur imponerad hon är över deras insatser.
– Det jättekul att hitta det som brukarna är intresserade av och tycker är roligt. Alla kan göra något! Bara man är lyhörd. Bättre och roligare jobb hade jag inte kunnat ha.
Inte en dag har Yvonne Axelsson tänkt på att byta arbetsgivare.
– Vi utvecklas hela tiden och hittar nya arbetssätt. Om man känner att man vill jobba med människor då rekommenderar jag verkligen Mo Gård.
Häromdagen slog tanken henne att hon inte har så många år kvar i arbetslivet.
– Jag tänkte oj, jag har bara fem år kvar. Men jag kan inte komma på något annat jag vill göra. Jag har allt jag vill göra här på Mo Gård. Jag älskar det – och här blir jag kvar.
”Vi har fantastiska möjligheter att påverka vår arbetssituation och hur brukarna har det. Här kan du växa som människa.”
Jenny Karlsson, regionalt verksamhetsstöd
Namn: Jenny Karlsson.
Roll på Mo Gård: Regionalt verksamhetsstöd.
Bakgrund: Koordinator och rehabassistent på Mo Gård.
Antal år inom Mo Gård: Har arbetat på Mo Gård sedan 2014. Först som timvikarie och som heltidsanställd sedan 2019.
Varför sökte du dig till Mo Gård?
Jag arbetade tidigare inom missbruks- och tvångsvård av vuxna missbrukare och sökte ett extrajobb där jag också skulle få arbeta med människor. Mo Gård annonserade om timvikarier och jag sökte tjänsten.
Hur trivs du på Mo Gård idag?
Jag trivs jättebra. Jag älskar att få vara med och planera, strukturera och vara ett stöd till andra. Den här rollen passar mig verkligen!
Vad är det bästa med jobbet?
Att få stötta mina medarbetare till att göra ett bra jobb är otroligt värdefullt för mig. Mitt stöd till chefer och pedagoger kommer brukarna till gagn.
Hur är kollegorna?
Kollegorna är fantastiska, både på enheterna och i min roll som verksamhetsstöd. Jag har alltid trivts i arbetsgrupperna. Det är glada, positiva och omtänksamma personer som jobbar här. Det är en bra stämning och trivsamt att gå till jobbet.
Hur är ledarskapet?
Jag tycker det finns ett väldigt flexibelt ledarskap och att man ser varje medarbetare. Ledarskapet bygger på tillit och att låta medarbetaren växa i sitt ansvar.
Hur är kulturen?
Vi har fantastiska möjligheter att påverka vår arbetssituation och hur brukarna har det. Här kan du växa som människa. Under våren ska vi börja jobba med att stärka samhörigheten, bland annat genom att rotera så att vi träffas mer över enheterna. Det är guld värt!
När tycker du att jobbet är som roligast?
Jag trivs när det blir lite tidspress, som inför sommarrekryteringen. Då kan jag gärna jobba lite hårdare för att det ska bli bra. Det känns bra att veta att de fastanställda kan gå på semester i lugn och ro och att kompetent personal tar över.
När tycker du att du gör skillnad på jobbet?
När jag ser ringarna på vattnet. Det arbete jag gör leder till bra saker för mina medarbetare. Jag ser att alla får det bra när jag lägger ner arbete på att få till bra sommarvikarier. Jag sitter gärna en timme extra och gör planeringen riktigt bra. Mina kollegor blir hjälpta av att jag tänkt ett varv till. De kan komma in på jobbet och i lugn och ro starta dagen med brukaren. Då känns det som att jag gör skillnad för brukaren och för medarbetaren. Det hänger ihop. Om medarbetarna känner sig trygga och lugna så kommer det brukarna till gagn. Det är ett samspel hela tiden. När man får till det, då blir det bra.
När tycker du att jobbet är meningsfullt?
Jag ser en tanke bakom allt jag gör och att det är betydelsefullt. En sådan enkel sak som att köpa in kaffe, te och mjölk, det kanske inte tycks så meningsfullt, men andra kommer ha det lättare om det finns här. De behöver inte börja dagen med att springa till affären. Jag väljer att se det meningsfulla även i små och banala uppgifter.
När tycker du att jobbet är utmanande eller svårt?
När jag till exempel planerar scheman och ska ta hänsyn till många olika önskemål, går det ibland inte att göra alla nöjda. Utmaningen blir att försöka förklara varför jag planerat på ett visst sätt. Jag försöker ta på mig den andras glasögon och vara flexibel i mitt tankesätt.
Kan du beskriva en situation där du känner dig stolt över ditt jobb?
Jag blir stolt över mig själv, mitt jobb och företaget i stort när vi lyckas göra det lilla extra. På min enhet har vi infört kontaktmannaskap vilket innebär att man är kontaktman åt en brukare. Det har vi implementerat i två år. När jag ser vad vi åstadkommit så blir jag stolt både över min insats och över personalgruppen för hur de stöttat varandra och tagit på sig det extra ansvaret. Vi arbetar tillsammans och skapar en trygghet tillsammans för brukarna.
Hur tycker du att man behöver vara som person för att göra ett bra jobb och trivas på Mo Gård?
Omtänksamhet är en bra egenskap. Sedan behöver man vara flexibel eftersom det händer saker, någon blir sjuk eller aktiviteten som vi har planerat ändras. Hur vi än planerar så händer det saker i stunden som vi behöver hantera. Är man omtänksam och någorlunda flexibel så kommer man rätt långt. Och så viljan att ge stöd. Vi ger stöd till varandra och till brukarna, det är ju det jobbet går ut på.
Hur tycker du att du har utvecklats som person under tiden du har jobbat på Mo Gård?
Jag har fått utveckla min strukturerade sida och har blivit starkare och tryggare överlag. Mycket tack vare att jag har fått ta mer ansvar. Jag vet mer vad jag klarar av och när jag behöver säga stopp. Inkännandebiten har vuxit fram. Arbetet med människor med kombinerade funktionsnedsättningar har lärt mig att det är hur jag agerar som avgör om stödet blir bra.
När får du utveckling i ditt jobb?
Framförallt i vardagen. Jag uppskattar de utbildningar som företaget erbjuder jättemycket, men det är inte de, utan vardagen och de situationer man stöter på i arbetsuppgifterna, som utvecklar mest.
Hur har din kompetensutveckling sett ut under din tid på Mo Gård?
Jag har gått teckenspråk, flera steg, och även utbildningar i kommunikation och lågaffektivt bemötande. Kontaktmannaskapet innebar också mycket utveckling. När jag hade rollen som koordinator så var min chef ett kompetenshöjande och stöttande bollplank för mig.
I vilka situationer känner du gemenskap med dina kolleger?
Det är när man sitter tillsammans och planerar dagen och behöver stöd. Det kan vara över en enkel kaffe och att få prata om vad som hänt under dagen. Vi söker kontakt med varandra i vardagen, både på enheten och på kontoret. Det finns en dialog mellan oss. Här kan man säga om man känner sig stressad. Vi bryr oss om varandra. Jag vet att jag kan gå till jobbet och att det finns någon stöttar.
Hur känner du inför ditt arbetsschema, lön och förmåner som medarbetare på Mo Gård?
Det här är inte branschen som du väljer för att göra ekonomisk karriär. Det är inte en högavlönad bransch. Men man får med sig väldigt mycket annat! När det gäller förmåner så kan vår arbetsgivare berätta mer om vad som faktiskt erbjuds när du söker jobb hos oss.
Skulle du rekommendera andra att söka jobb på Mo Gård?
Absolut! Det är en trivsam miljö att jobba i och vill man göra skillnad för människor är det här en fantastisk arbetsplats!
”Känslan av att göra gott på jobbet är oslagbar. Jag jobbar med brukare som behöver hjälp i sin vardag till exempel med sin morgonrutin, klä på sig och komma i väg till sin dagliga verksamhet. Jag tycker det är SÅ kul.”
Jaana Rajalakso Pettersson, rehabiliteringsassistent och blivande stödpedagog
Namn: Jaana Rajalakso Pettersson.
Roll på Mo Gård: Rehabiliteringsassistent, studerar till stödpedagog.
Bakgrund: Har arbetat inom service, turism och servering samt varit lantbrevbärare i 17 år.
Antal år inom Mo Gård: 4 år.
Varför sökte du dig till Mo Gård?
Jag träffade en bekant, som arbetar som chef på Mo Gård, på en företagsmässa i Enköping.
Eftersom jag alltid har arbetat med människor och förstod att jag kunde få utbildning i bland annat teckenspråk genom Mo Gård så blev jag lockad. Jag anmälde intresse, fick göra flera tester som jag klarade och fick komma och provjobba. Det gjorde jag eftersom jag ville vara helt säker innan jag sa upp mig från mitt dåvarande arbete. Redan efter första dagen på Bredsand (boendet där Jaana arbetar inom Mo Gård Enköping, reds. anm.) kände jag att det här är spännande!
Hur trivs du på Mo Gård idag?
Jag trivs lika bra idag, om inte bättre. Jag har fått många interna utbildningar, bland annat inom kommunikation, bemötande och teckenspråk. Allt man behöver för att klara arbetet.
Vi har en skön stämning och är en bra arbetsgrupp med kolleger som trivs med sitt jobb och verkligen vill göra det bästa för brukarna. Vi tar tag i problem som uppstår och man kan alltid gå till en kollega och säga att man behöver hjälp. Numera blir jag tillfrågad av nyare kollegor och jag hjälper jättegärna till. Det är roligt att få introducera nya medarbetare och det pushar mig att vara på alerten. Sedan så har jag stor nytta varje dag av utbildningen till stödpedagog som jag går just nu.
Vad är det bästa med jobbet?
När man har haft en dag med utmaningar som man har löst genom god kommunikation och ser att brukaren mår bra. Att bara få den här blicken, leendet. Då känner jag att idag har jag gjort något som är bra. Även om jag alltid har trivts på mina tidigare jobb så är det här något särskilt.
Hur är kollegorna?
Vi kommunicerar med varandra, hjälper varandra och har också en väldigt bra ledare i vår chef. Corona ställde till mycket, men också till det positiva faktiskt. När vi blev mer isolerade så fick vi hitta lösningar där vi var och det har blivit stor skillnad i hur vi kommunicerar och hjälper varandra.
Hur är ledarskapet?
Jag kan bara prata utifrån den enhet där jag arbetar, men det är verkligen tio av tio poäng. Vi har en chef som lyssnar på oss och tar tag i saker som uppstår. En väldigt lyhörd chef.
Hur är organisationen?
Jag har kanske större insyn i organisationen än många andra eftersom jag är arbetsplatsombud och skyddsombud vilket innebär att jag jobbar nära med arbetsmiljö och fackliga frågor. Av det jag har fått erfara så är organisationen på Mo Gård lyhörd. Ser jag ett fel i huset så lägger jag in det som ett ärende i vårt system. Jag brukar få höra lite på skoj att ”Oj, nu lyser det rött, nu har Jaana skickat ett ärende”. Så jag tycker att vi får svar ”uppifrån” också. Sedan förstår jag att allt inte går att lösa på en gång.
Hur är kulturen?
Vi är hjälpsamma, lyssnar på varandra och är engagerade. Vi kan även skoja med varandra för att lätta upp stämningen. Ibland händer det saker som kan vara allvarliga. Man känner brukarna så pass väl att det går in på djupet och berör. Då är vi där och stöttar varandra.
När tycker du att jobbet är som roligast?
Jag tänkte skoja till det och nämna när vi drar i gång fredagsdansen och avslutar veckan med en god fika, men det är känslan jag känner innan jag går hem efter ett jobbpass: vad bra vi jobbade idag. Sedan så försöker vi alltid avsluta arbetspassen med återkoppling och reflektion. Hur har det gått och hur har det känts idag? Det behöver inte vara långa utlägg utan bara känslan att få delge varandra innan vi går hem.
När tycker du att du gör skillnad på jobbet?
Jag är 54 år och har två egna barn. I början på Mo Gård använde jag mycket av erfarenheterna från mitt eget föräldraskap i jobbet. Nu när jag fått mer utbildning kan jag se varför ett visst förhållningssätt är bra. Alla på Mo Gård får gå grundutbildningar under sin första anställningstid. Det tycker jag är SÅ bra.
När tycker du att jobbet är meningsfullt?
Det är när jag ser att det jag själv har lärt mig ger resultat. Men ibland kan det ju komma frågor: vad skulle jag gjort mer? Jag kan inte heller allt. Ibland måste man gå långt tillbaka i tidigare händelser för att förstå vad som blev tokigt nu. Om det är en dålig dag för brukaren så kan det vara något som hänt för fyra dagar sedan. Då behöver man grotta ner sig i dokumentationen för att förstå och kunna nå fram.
När tycker du att jobbet är utmanande?
Jag gillar utmaningar och säger ofta ”det är inga problem”. Det blir utmaningar varje dag när man arbetar med människor. Bara att få dagen att starta kan vara utmanande när en person inte vill kliva upp. Då har du lite att jobba på när det är planerat att vi ska på daglig verksamhet. Så varje dag bjuder på olika grader av utmaning. Vi har inte ett så fysiskt tungt arbete, men det kan vara mycket att ta in. Alla yrken har svårighetsgrader och man får inte ge upp för lätt. Våga utmana dig själv!
När är jobbet som svårast?
Den svåraste biten är när brukare drabbas av sjukdom. Det kan vara tungt att hantera. Jag är inte sjukvårdsutbildad och brukaren kan ha svårt att förmedla hur hen mår. Det är nog den biten som är svårast. Det är också svårt när man kommer till sjukvården med brukaren och möter sjukvårdspersonal som pratar över huvudet på personen och tilltalar mig. Då får jag påminna dem om att jag är med som stöd, men att de ska prata med brukaren. Den okunskapen kan vara tung. Sedan träffar vi ju så klart oerhört fina människor också. Överlag så behöver man skilja på jobb och privatliv, men det kan vara svårt när man är så nära i vardagen.
Kan du beskriva en situation där du känner dig stolt över ditt jobb?
Det är när jag har den här må bra-känslan i mig. När jag ser att något jag lärt mig har gett resultat i samspelet mellan mig och brukaren. Jag har kanske fått ett tips – prova så här – och jag ser att det fungerar. Har jag haft en dålig natt eller morgon så får jag inte ha med mig det in på jobbet. Jag försöker att komma dit med positiv utstrålning. Annars funkar inte mitt och brukarens samspel. Tålamod är nummer ett! Saker måste få ta tid, även om vi inte alltid har så mycket tid.
Hur tycker du att man behöver vara som person för att göra ett bra jobb och trivas på Mo Gård?
Genom att du följer din utförliga arbetsbeskrivning och gör så gott du kan så bidrar det till ett bra arbetsklimat. Jag trivs jättebra med mina kolleger och även om vi är olika så har alla bra egenskaper. Det viktigaste är att man visar att man vill lära sig och att man visar framfötterna. Jag kunde inget om teckenspråk när jag började. Men jag frågade om och om igen hur jag skulle använda tecken. Man måste fråga mycket. Jag tycker om att kolla med kollegerna om detta tecken funkar. Stöttande försöker jag vara till alla, oavsett. Jag tycker det är roligt när alla trivs på jobbet.
Hur tycker du att du har utvecklats som person under tiden du har jobbat på Mo Gård?
Jag har blivit mycket lugnare. Att jobba så nära personer som är i en beroendeställning har gett mig en annan syn på livet. Jag dömer inte folk lika fort. Jag har fått lära mig att alla får tycka och tänka vad man vill, men det första man säger kan ge så stor betydelse. Jag tänker till mer innan nu. Jag vill inte säga att jag sitter och analyserar människor, men jag ser människor med andra ögon. Jag försvarar de som är i behov av hjälp mycket mer nu. Jag har en helt annan inställning och förståelse för andra.
När får du utveckling i ditt jobb?
Vi bollar mycket kolleger sinsemellan. En del av de nya medarbetarna som ännu ej hunnit fått sin interna utbildning inom funktionsnedsättningar, kan vända sig till utbildad personal på plats och vi kan diskutera oss fram. Idag är det ganska enkelt att få fram bra och tydlig information på Mo Gårds intranät och få fram massor av grundläggande kunskap. Och sedan har vi fantastiska specialpedagoger som vi kan fråga. De interna utbildningarna som vi erbjuds på Mo Gård är mycket bra!
Hur har din kompetensutveckling sett ut under din tid på Mo Gård?
Jag har ställts inför nya utmaningar på Mo Gård och är så glad att vi har de interna utbildningarna. Och att jag och några andra kollegor vidareutbildar oss just nu i stödpedagogutbildningen. Det jag har läst hittills önskar jag att fler fick läsa. Det vi lär oss kan jag tillämpa i mitt arbete. Men det är mycket kvar att lära.
I vilka situationer känner du gemenskap med dina kolleger?
Vi försöker göra aktiviteter utanför arbetet för att lära känna varandra mer. Nyligen hade vi vår första teambuildingdag med hela arbetsgruppen och det var fantastiskt fint. Vi kunde ha diskussioner och prata så att alla hörde samma sak samtidigt. Sådana dagar och tillfällen är så viktiga. Sedan försöker vi ha After Work och sådant. Det är roligt att fixa sammankomster där vi träffas och har det trevligt med lekar, spel och god mat och där vi får skratta tillsammans. Det skapar en god kamratskap på jobbet.
Hur känner du inför ditt arbetsschema, lön och förmåner som medarbetare på Mo Gård?
Mitt schema är helt okej och vi får vara med och tycka till om det. Lönemässigt ligger tyvärr vår bransch långt efter andra branscher. Men, jag är ju kvar. Det säger någonting om hur väl jag trivs. Att arbeta med människor borde värdesättas mer – i hela vård- och omsorgs branschen.
Skulle du rekommendera andra att söka jobb på Mo Gård?
Ja, jag pratar varmt om Mo Gård. Jag är verkligen en sådan person som skulle kunna stå på torget och säga: ”kom och jobba med mig!” Att få arbeta så nära människor som ger så fantastiskt mycket tillbaka. Alla som vill borde få prova på att vara med en dag och se vad det innebär att arbeta här. Känslan av att göra gott på jobbet är oslagbar. Jag jobbar med brukare som behöver hjälp i sin vardag till exempel med sin morgonrutin, klä på sig och komma i väg till sin dagliga verksamhet. Jag tycker det är SÅ kul.
”Det bästa är att göra skillnad för brukarna och göra deras vardag enklare.”
Abdifatah Hussein, rehabiliteringsassistent
Namn: Abdifatah Hussein.
Roll på Mo Gård: Rehabiliteringsassistent och arbetsplatsombud. Är kontaktman för en brukare.
Bakgrund: Har tidigare arbetat inom LSS på ett serviceboende i kommunal regi.
Antal år inom Mo Gård: Fyra.
Varför sökte du dig till Mo Gård?
Jag jobbade inom kommunal LSS på ett serviceboende när jag såg en Facebookstatus från Mo Gård. Jag blev intresserad när jag läste om Mo Gårds boenden för döva och teckenspråk och såg det som en utmaning att lära mig teckenspråk och hjälpa till på det sättet. Jag tyckte också om Mo Gårds värdegrund.
Hur trivs du på Mo Gård idag?
Jag trivs jättebra, under mina fyra år har jag trivts hela tiden med personal och brukare, det är kul att göra skillnad.
Vad är det bästa med jobbet?
Det bästa är att göra skillnad för brukarna och göra deras vardag enklare. För min egen del är det först och främst att jag fortsätter lära mig varje dag. Mo Gård har mycket utbildningar, till exempel i lågaffektivt bemötande och kommunikation. Sådant som gör mig bättre som medarbetare och gör mitt jobb enklare. Att få lära sig teckenspråk är väldigt härligt.
Hur är kollegorna?
Jag tycker mina kolleger är hjälpsamma och snälla. De är duktiga och har arbetat länge. Vi ger varandra tips och knep och stöttar varandra.
Hur är ledarskapet?
Min enhetschef är jättebra och väldigt tydlig. Till exempel skickar hon mig på utbildningar som gör mig bättre och hon fortsätter hjälpa mig att utvecklas hela tiden. Vi har en bra dialog.
Hur är organisationen?
Mo Gård har en jättebra värdegrund och ett bra intranät med bra information. Vi har bra förutsättningar att lyckas. Om det är något som kan bli bättre så är det att ställa högre krav på nyanställdas erfarenhet. Men jag vet att det har blivit svårare i och med pandemin att hitta rätt personal.
Hur är kulturen?
Jag tycker att vi har en bra kultur på vår enhet, vi är varma mot varandra och respekterar varandra.
När tycker du att jobbet är som roligast?
När jag ser att jag har lyckats i mötet med brukarna. Att vara med och utveckla och se att brukarna är glada och nöjda och det funkar mellan personalen. Då är det roligast att vara på jobbet. Vid högtider när alla är glada, då är det kul att gå till jobbet. Och på sommaren när vi hittar på roliga aktiviteter som att bada med brukarna. När det funkar för alla parter, då är det roligast.
När tycker du att du gör skillnad på jobbet?
Jag gör skillnad när jag hjälper nya medarbetare då jag håller i introduktionerna. Jag tycker att jag gör skillnad när jag visar det jag kan och får lära ut och ser att de tar till sig kunskapen och lyckas och vi ser att brukaren själv är nöjd med insatsen. Då får man ett kvitto på att man gör något bra.
När tycker du att jobbet är meningsfullt?
När jag lyckas hjälpa brukarna känner jag att det är meningsfullt. När jag lyckas göra brukarens vardag bättre. Det tar så lite från mig men ger så mycket tillbaka!
När tycker du att jobbet är utmanande eller svårt?
Jag tycker jobbet kan vara svårt när jag känner att jag har fastnat. Det kan vara om en brukare mår dåligt och jag försöker hitta olika sätt att ge stöd utan att nå fram. Så kan det även kännas ibland mellan oss personal när vi inte når fram till varandra, till exempel när det kommer ny personal.
Kan du beskriva en situation där du känner dig stolt över ditt jobb?
Jag känner mig stolt när jag kommer till jobbet och jag vet vad jag ska göra, utför det och gör det lilla extra för brukare och kolleger. Jag blir stolt när jag lär mig något nytt som jag inte kunde innan och när jag får beröm och känner mig uppskattad.
Hur tycker du att man behöver vara som person för att göra ett bra jobb och trivas på Mo Gård?
Först och främst behöver man förstå vad LSS-insatserna är och varför vi gör dem. Sedan behöver man vara öppen för att lära sig och att arbeta lågaffektivt. Man behöver vara glad och professionell.
Hur tycker du att du har utvecklats som person under tiden du har jobbat på Mo Gård?
Stegvis, om man tar det första året så var det mycket nya intryck. Jag hade erfarenhet inom LSS sedan tidigare, men här lärde jag mig teckenspråk och utvecklade mig inom det. Jag har lärt mig ta mer ansvar och blivit bättre i bemötandet av kollegor och chefer men främst i mötet med brukarna. Jag tycker att jag har vuxit som person här.
När får du utveckling i ditt jobb?
Det är utvecklande hela tiden. Vi har fem enheter här i Enköping och tycker främst att jag utvecklas när jag träffar nya brukare och får lära mig mer inom teckenspråk och bemötande. Jag lär mig nya saker när jag lär mig brukarnas personligheter och rutiner. Jag utvecklas också genom utbildningarna.
Hur har din kompetensutveckling sett ut under din tid på Mo Gård?
När jag började så fick jag information om vad företaget står för, vår värdegrund. Sedan gick jag vår grundkurs och teckenspråksstegen ett till fyra. Jag har också fått utbildning i kontaktmannaskap och i lågaffektivt bemötande. Det är jättebra att Mo Gård erbjuder så många utbildningar. Man får chans att utvecklas här och får en verktygslåda av utbildningar med bra förutsättningar att lyckas med arbetet. Mo Gård satsar på medarbetarna och ger oss verktyg.
I vilka situationer känner du gemenskap med dina kolleger?
Jag känner en gemenskap med alla, många har samma typ av intressen och vi fungerar bra tillsammans i arbetet. I och med kontaktmannaskapet som vi delar mellan två personer så lär vi mycket av varandra. Allt blir enklare när man har en god relation och är bekväma med varandra. Då blir det lättare att arbeta tillsammans, lära av varandra och dela med sig av sina åsikter.
Hur känner du inför ditt arbetsschema, lön och förmåner som medarbetare på Mo Gård?
Vi har fått bättre och mer hälsosamma scheman och jag är nöjd med mitt. Överlag är Mo Gårds scheman bra. Det är väldigt flexibelt och jag tycker att det finns utrymme att påverka det. Jag jobbar 75 procent på schema och kan ta extrapass när det fungerar för mig. Det gör att jag hinner vila och återhämta mig. Lönen kunde vara bättre, den borde baseras på de ansvarsområden och den erfarenhet man har och den kunskapsbank man har.
Skulle du rekommendera andra att söka jobb på Mo Gård?
Absolut, det är den bästa arbetsplatsen jag har varit på!
”Mo Gård skapar förutsättningar för ett värdefullt liv.”
Thomas Granström, bemanningsadministratör, region Skåne
Vad är din befattning:
Jag är bemanningsadministratör för Mo Gård region Skåne.
Anställningsår:
Jag har arbetat på Mo Gård sedan januari 2008.
Vad gör du inom din roll?
Jag arbetar med bemanning i samverkan med ansvarig enhetschef i Skåne.
Din bakgrund:
Tidigare har jag arbetat som kvalitetscontroller på Trelleborg Industri AB. Därefter fick jag en tjänst som behandlingsassistent på Mo Gård. Jag utbildade mig till behandlingspedagog på TUC (yrkeshögskola) och fick sedan tjänsten omvandlad till behandlingspedagog.
Vad var det som lockade dig till Mo Gård?
Mo Gårds erfarenhet och kompetens kring kommunikation och att de alltid utgår från individens perspektiv. De skapar förutsättningar för ett värdefullt liv genom individanpassning, respektfullt bemötande, kompetens och omsorg för individen.
Så här vill jag göra skillnad på Mo Gård:
Jag vill lägga fokus på resurser inom bemanning i Skåne genom att använda resurser på rätt sätt.
Vad tycker du om att göra på fritiden?
Renovera huset samt husvagnsresor med min sambo.
Vad ser du för utmaningar i din tjänst?
Jag är van att arbeta på en liten enhet, och min nya tjänst innebär att det är fler som kommer att behöva mina tjänster.
Vilka egenskaper är värdefulla i ditt arbete?
Att man är tillmötesgående, har vilja och förmåga att hjälpa andra, har integritet samt är flexibel. Att kunna arbeta mot verksamhetens mål och ha god samarbetsförmåga både i team och enskilt.
Vad skulle du säga är Mo Gårds styrka?
Mo Gård har stor erfarenhet och kunskap.
”Jag vill ge goda förutsättningar för både brukare och medarbetare att växa och känna delaktighet på Mo Gård.”
Jessica Ottosson, regionchef Skåne
Befattning på Mo Gård: Regionchef i Skåne sedan september 2020
Anställningsår: 2007–2019 Platschef Mo HVB. 2019–2020, enhetschef Solhem/Bolmörtsgränd.
Vad gör du inom din roll? Som regionchef är jag ett stöd till enhetschefer och stödfunktioner i Skåne. Tillsammans arbetar vi för att utveckla Skåneregionen i linje med regionaliseringen. Vi har nyligen startat upp Bolmörtsgränds Barn- och ungdomsboende i Ystad, vilket jag ser jättemycket fram emot att följa och utveckla.
Din bakgrund: Jag är utbildad socionom, MI-pedagog och till våren 2021 leg. Psykoterapeut. Jag började min bana inom frivården, för att sedan jobba i ungdomsprojekt på Rosengård i Malmö, innan jag klev in i Mo Gård, då Mo HVB i Ystad år 2006.
Vad lockade dig till Mo Gård? Jag hade en bekant som arbetade på HVB verksamheten i Ystad som gjorde mig nyfiken på verksamhetens inriktning och sedan fastnade jag för Mo Gårds brukarnära fokus och möjligheten till kompetensutveckling.
Så här vill jag göra skillnad på Mo Gård: Jag vill vara en del av att kunna skapa möjligheter och ge goda förutsättningar för både brukare och medarbetare att växa och känna delaktighet på Mo Gård.
Vad tycker du om att göra på fritiden? Jag tycker om att vara med familjen, musik är en stor del i vårt liv. Jag är även engagerad inom Friskis & Svettis.
Vad ser du för utmaningar i din tjänst? Att få Region Skåne att bilda en helhet med samsyn för Skåne. Att vi snarare är ett VI än olika enheter. Att vi kan bidra med varandras kompetenser.
Vilka egenskaper tror du är värdefulla i ditt arbete? Jag vill få medarbetare och chefer att känna delaktighet och meningsfullhet i det arbete vi gör.
Vad är Mo Gårds styrka enligt dig? Den breda kompetensen kring framförallt kommunikation och bemötande. Och att det är ett idéburet och stiftelseägt bolag som satsar mycket på kompetens för alla medarbetare. Det är viktigt då det genomsyrar vårt arbete på alla enheter.
”Vårt sätt att bemöta alla individer utifrån deras förutsättningar är otroligt bra.”
Jessica Bengtsson, enhetschef
Vad är din befattning: Jag arbetar som enhetschef på Solhem i Arlöv och Tuagården i Sjöbo.
Anställningsår: Jag började 2018, men har tidigare varit vikarie inom Mo HVB Bolmörtsgränd i flera år.
Vad gör du inom din roll? Bland annat arbetar jag mycket med personalfrågor och de verksamhetsnära frågorna kopplat till brukarna. Likaså med att kvalitetssäkra verksamheten genom olika arbetssätt.
Din bakgrund: Tidigare har jag arbetat en vända inom hotell och restaurang då jag gick hotellprogrammet på gymnasiet. Jag har också arbetat länge inom skola (Lunds kommun) som både teckenspråkslärare och elevassistent. Därefter utbildade jag mig på Malmö universitet; socialpedagogiskt arbete inom funktionshinderområdet. Arbetade sedan kort som omsorgspedagog inom Malmö stad. När jag började inom Mo Gård arbetade jag som socialpedagog på rullande schema. Var då med i flytten från HVB (Ystad) till LSS (Solhem Arlöv).
Vad lockade dig till Mo Gård? Då jag växt upp med döva föräldrar har teckenspråk och kommunikation alltid legat mig varmt om hjärtat. Min mamma arbetade också länge inom Mo Gård Bolmörtsgränd, under 12 års tid. Jag har alltid gillat Mo Gårds vision och arbetssätt, vi delar liknande värderingar. Därför har det på något sätt känts naturligt att arbeta inom Mo Gård.
Så här vill jag göra skillnad på Mo Gård: Jag vill framförallt bidra med min kompetens som CODA (Children Of Deaf Adults).
Vad tycker du om att göra på fritiden? Myser med min son och lägger mycket tid på min stora familj.
Vad ser du för utmaningar i din tjänst? Utmaningar har vi nog alla och det tror jag är bra. Just nu är det att jag är en ung chef och fortfarande har mycket kvar att lära. Jag tror aldrig att vi är färdiglärda.
Vilka egenskaper är värdefulla i ditt arbete? Jag tror att flexibilitet är en styrka i min roll, att vara öppensinnad. Vi arbetar med människor så det behöver man vara.
Vad skulle du säga är Mo Gårds styrka? En av anledningarna till att jag själv började arbeta inom Mo Gård; kommunikation. Vårt sätt att bemöta alla individer utifrån deras förutsättningar är otroligt bra.
”Jag gör mitt yttersta varje dag för att brukarna ska få det så bra som möjligt.”
Rasmus Tegel, stödpedagog samt förmedlare av utbildningar i Region Skåne
Vad är din befattning?
Jag är stödpedagog samt förmedlare av utbildningar i Region Skåne.
Anställningsår:
Jag har arbetat på Mo Gård sedan 2019.
Vad gör du inom din roll?
Jag ser till att vi har en fungerande personalgrupp och att vi arbetar utifrån Mo Gårds arbetssätt, med det ständiga målet att brukarna ska ha det bra.
Din bakgrund:
Jag kommer från början från den skånska byn Staffanstorp. Jag är utbildad socionom sedan 3 år tillbaka och efter examen inledde jag karriären på socialtjänsten innan jag kom till Mo Gård.
Vad var det som lockade dig till Mo Gård?
Det som fick mig att söka till Mo Gård var att få arbeta på LSS-boende och vara en del i människors vardag, samtidigt som jag skulle få lära mig teckenspråk. När jag träffade delar av personalen och brukarna på intervjun så kändes allt rätt.
Så här vill jag göra skillnad på Mo Gård:
Jag gör mitt yttersta varje dag för att brukarna ska få det så bra som möjligt.
Vad tycker du om att göra på fritiden?
På fritiden blir det mycket träning och häng med både kompisar och min sambo Amanda. Att lägga sig på soffan och läsa en bok är aldrig fel det heller.
Vad ser du för utmaningar i din tjänst?
Först och främst så är utmaningen för mig att komma in i rollen som stödpedagog samt förmedlare av utbildningar i Region Skåne, då jag är helt ny som detta.
Vilka egenskaper tror du är värdefulla i ditt arbete?
Jag tror att man behöver ha en positiv livssyn och att man aldrig slutar vara nyfiken på sina arbetsuppgifter och på alla de brukare vi möter dagligen.
Vad skulle du säga är Mo Gårds styrka?
Att brukarna alltid kommer i första hand men även att man tar tillvara på de resurser som finns ute i verksamheterna. Jag anser även att Mo Gård är väldigt bra på att ta hand om och vidareutveckla sin personal.
”Jag vill ge fler människor, i behov av stöd enligt LSS, möjligheten att få en plats hos oss på Mo Gård. Det kan jag göra genom etableringen i Nyköping. Men också genom att komma in med nytt tänkande och nya idéer.”
Pernilla Moqvist Pettersson, regionchef Södermanland
Befattning: Regionchef Södermanland
Anställningsår: 2020
Vad gör du inom din roll?
Min främsta uppgift är att, tillsammans med etableringsansvarig, enhetschefer och regionala stödfunktioner, starta upp fyra nya gruppbostäder samt en daglig verksamhet i Nyköping. Jag har personal- och arbetsmiljöansvar för enhetschefer och regionala stödfunktioner här i Nyköping och det övergripande budgetansvaret för området. Det är mitt ansvar att förmedla, tydliggöra och omsätta verksamhetens mål och strategier. I min roll ingår det även att säkerställa att enhetschefer och regionala stödfunktioner har rätt kunskaper och förmågor att utföra kvalitativa insatser enligt LSS – både gällande lagkrav och våra egna uppsatta kvalitetskrav.
Din bakgrund:
Jag är utbildad arbetsterapeut och har arbetat inom både sluten- och öppenvårdspsykiatri. För cirka 8 år sedan tog jag klivet in i LSS, där jag har arbetat i olika ledande befattningar som verksamhetschef och områdeschef. Jag har även arbetat i olika stödjande funktioner till verksamhetschefer och områdeschefer inom etablering och tillväxt, försäljning och affärsutveckling. Jag har tidigare startat upp och drivit enheter både inom boende och dagligverksamhet.
Vad tycker du om att göra på fritiden?
Jag har nyligen upptäckt sporten padel som jag gärna utövar. Jag är även tränare för ett pojklag inom fotboll och det är även den sport jag själv har utövat aktivt. Annars är det barnens intressen som tar av min fritid då de spelar både hockey och fotboll. När tid finns är jag gärna med familjen på vårt landställe i skärgården.
Vad lockade dig att söka tjänsten på Mo Gård?
Möjligheten och utmaningen i att få vara med och starta upp ett helt nytt område inom Mo Gård som det nu blir i Nyköping. Att få kombinera mina erfarenheter och kunskaper inom ledarskap och tillväxt och etablering. Men även att få möjlighet att arbeta både strategiskt och operativt i det nära ledarskapet.
Så här vill jag göra skillnad på Mo Gård:
Jag vill ge fler människor, i behov av stöd enligt LSS, möjligheten att få en plats hos oss på Mo Gård. Det kan jag göra genom etableringen i Nyköping. Men också genom att komma in med nytt tänkande och nya idéer.
Vad ser du mest fram emot i din nya tjänst?
Möjligheten att vara med och starta upp Mo Gårds verksamheter i Södermanland. Att få vara med från början i denna stora satsning, att vara delaktig i allt från inflytt av brukare till anställning av medarbetare.
Vad ser du för utmaningar i din tjänst?
Min stora utmaning är att jag själv inte är kunnig inom teckenspråk, det är något som jag kommer att behöva utbilda mig i.
Vilka egenskaper tror du är värdefulla för att lyckas och nå fram i ditt arbete?
Att ha förmågan att skapa delaktighet och engagemang genom ansvar. Att kunna växla mellan att arbeta i ett strategiskt och operativt ledarskap. Att tycka att det är spännande och utmanande att leda i förändringar.
Vad skulle du säga är Mo Gårds styrka?
Främst företagets kompetens kring teckenkommunikation men även all den samlade kompetensen som finns i bolaget kring våra målgrupper. Det finns även en styrka i att företaget leds av medarbetare som själva har arbetat nära vår målgrupp.
”I mitt jobb är det viktigt att våga prova nya saker. Min uppgift är att stödja brukaren så att hen, utifrån sina förutsättningar, kan leva ett liv som andra. Då spelar det så klart mindre roll vilka erfarenheter jag har och vad jag tycker om att göra.”
Alexander Ferm, rehabiliteringsassistent
Befattning: Rehabiliteringsassistent
Anställningsår: 2019
På fritiden: När jag är ledig kollar jag gärna på ishockey. Jag kommer från Småland så mitt hjärta slår för HV71 som jag följer i med- och motgång. Att träffa vänner och familj är också något jag gärna gör på min fritid.
Så här gör jag skillnad på Mo Gård:
Jag gillar och tycker det är viktigt att sprida glädje! Mitt sätt att göra det på jobbet är att ha en positiv attityd gentemot alla jag har runt omkring mig.
Vad är roligast med ditt jobb?
På den enhet jag arbetar på är sällan en dag den andra lik. Jag gillar verkligen att vara del i brukarens vardag på daglig verksamhet och olika aktiviteter på fritiden, inte minst utomhus. För mig som döv är det också roligt att ha ett jobb där det är en fördel att vara teckenspråkig. Här har jag samma möjlighet som andra att bidra till en väl fungerande kommunikation, både mellan brukare och mellan kollegor.
Vad krävs för att bli bra på ditt arbete?
Jag skulle säga att våga prova på nya saker. Min uppgift är att stödja brukaren så att hen, utifrån sina förutsättningar, kan leva ett liv som andra. Då spelar det så klart mindre roll vilka erfarenheter jag har och vad jag tycker om att göra.
Vilka egenskaper tycker du är viktiga hos en kollega?
En egenskap jag tänker på direkt är att vara kreativ. I vardagen handlar mycket om att hitta bra lösningar, i stort och smått. Jag uppskattar också när mina kollegor visar förmåga att sätta sig in i andra människors perspektiv. Det är något av en överlevnadsfaktor i vår verksamhet!
Vad fick dig att välja att jobba hos Mo Gård?
Möjligheterna till personlig utveckling och ett jobb där jag hela tiden får lära mig nya saker. Dessutom fick jag ett mycket positivt första intryck av min chef och de som nu är mina kollegor.
Vad skulle du säga är Mo Gårds styrka?
Individperspektivet. Att vi alltid ser helheten hos varje person som får sina insatser i vår verksamhet!
”Det finns så mycket glädje här – jag får aldrig så många kramar som på jobbet!”
Jenny Olofsson, rehabiliteringsassistent
Befattning: Rehabiliteringsassistent
Anställningsår: 2015
På fritiden: Jag gillar att laga mat och baka. Allra helst lagar jag sushi, indiskt eller thai med mycket smak. Jag tycker också om handarbete; virka, sticka, brodera, knyta makramé och har sytt min egen folkdräkt. Utöver det umgås jag gärna med familj och vänner när jag är ledig.
Så här gör jag skillnad på Mo Gård: Kommunicerar med alla jag möter. Jag är intresserad av människor och har alltid haft lätt att prata med och lyssna på människor i alla åldrar.
Vad är roligast med ditt jobb?
Att det är så omväxlande! Ingen dag är den andra lik, vad som händer beror helt på vilken brukare jag jobbar med och de rutiner hen har. Det kan vara lika naturligt att klyva ved som att laga mat.
Vad krävs för att bli bra på ditt arbete?
Du behöver verkligen tycka om att jobba med människor, vara lyhörd och lugn. I samarbetet med mina kollegor är respekt, acceptans och ärlighet viktigt. Vi är alla olika, men det vi har gemensamt är att vi är här för brukarnas skull och för att se till deras bästa.
Vad fick dig att välja att jobba hos Mo Gård?
Möjligheten att på nära håll få följa utvecklingen hos de brukare jag jobbar för. Det finns så mycket glädje här – jag får aldrig så många kramar som på jobbet! Det är också spännande att vara del av en teckenspråkig miljö och få möjlighet att lära sig ett nytt språk på arbetstid.
Hur ser du på dina utvecklingsmöjligheter inom Mo Gård?
Jag känner att det är upp till mig själv att ta vara på de möjligheter som finns. Mo Gård växer och bygger nya gruppbostäder, så det finns många olika arbetsplatser att söka till om du exempelvis flyttar eller vill byta inriktning. Det finns också bra möjligheter att kombinera arbete med studier för att komma vidare till nya uppdrag i verksamheten.
”Jag lagar mat med en brukare varje vecka. Att få följa hur hon klarar mer och mer på egen hand är så givande för mig!”
Marinette Blixt, rehabiliteringsassistent
Anställningsår: 2017
Så här gör jag skillnad på Mo Gård: Jag bidrar med kärlek och jobbar för att brukarna i vår verksamhet ska kunna utveckla sina förmågor, att de ska våga prova på och efter hand klara att göra nya saker mer självständigt.
På fritiden: Kör jag Folkrace och är engagerad i Södermanland/Västmanlands Bilsportförbunds styrelse. Jag har också två barn som tävlar aktivt i varsin sport, cross och gymnastik.
Vad gör du i rollen som rehabiliteringsassistent?
Jag hjälper brukarna att klara sin vardag, med allt från morgonsysslor till matlagning, hygien och motion. På dagarna följer jag med dem till jobbet och bidrar till att det blir meningsfullt. När brukarens arbetsdag är slut handlar det i stället om att vi tillsammans skapar en meningsfull fritid, till exempel genom aktiviteter utomhus.
Varför valde du ett jobb hos Mo Gård?
Jag tyckte att den teckenspråkiga miljön var en spännande utmaning. Efter att ha jobbat med ungdomar inom HVB ville jag prova något helt nytt.
Vad är roligast med ditt jobb?
Att se hur brukarna lyckas med sina arbetsuppgifter! Jag lagar mat med en brukare varje vecka. Att få följa hur hon klarar mer och mer på egen hand är så givande för mig.
Vad krävs för att bli bra på ditt arbete?
Du behöver våga bjuda på dig själv och ha ett öppet hjärta för andra människor. Att våga kramas och ge kärlek!
”Jag längtade tillbaka till Mo Gårds unika målgrupp efter bara en månad.”
Frida Racksäter Nerback, specialpedagog
Anställningsår: 2000
Så här gör jag skillnad på Mo Gård: Genom att vara intresserad och visa min nyfikenhet!
På fritiden: Umgås jag med min son och mina vänner. När tid finns kör jag gärna ett träningspass på Friskis & Svettis.
Vad gör du i rollen som specialpedagog?
Jag har en roll som övergripande specialpedagog och ansvarar för att driva det pedagogiska utvecklingsarbetet i Mo Gård Mälardalen, i nära samarbete med mina pedagogkollegor. Det handlar framförallt om att erbjuda handledning och stödja våra enheter i vardagen. Jag arbetar också som utbildare inom ramen för Mo Gårds grundutbildning.
Varför valde du ett jobb hos Mo Gård?
När jag studerade Social omsorg ville jag ha ett extrajobb som gav mig erfarenhet av relationskapande arbete med människor. Då fick jag ett tips om Mo Gård och började på en enhet för personer med medfödd dövblindhet. Efter examen skulle jag arbeta en ”sista sommar”, men när jag sedan började arbeta hos en ny arbetsgivare längtade jag tillbaka till Mo Gårds unika målgrupp efter bara en månad! När företaget letade pedagoger 1,5 år senare sökte jag mig tillbaka och har sedan dess kunna ta vara på de möjligheter till utveckling och fördjupning som kommit i min väg. Det har inneburit att jag fram till i dag har arbetat med olika uppdrag i både Östergötland och Mälardalen. Dessutom har jag fått möta hela bredden av den målgrupp som vi vänder oss till i vår LSS-verksamhet.
Vad är roligast med ditt jobb?
Variationen! Att jag hela tiden behöver anpassa mig till den jag möter och den aktivitet jag gör för stunden.
Vad krävs för att bli bra på ditt arbete?
En äkta nyfikenhet på människor och vilja att göra ett gott arbete tillsammans med de personer som bor hos oss.
”Ingen dag är den andra lik, vilket gör mitt arbete utmanande och väldigt spännande.”
Malin Jegendal, handledare på Daglig verksamhet
Anställningsår: 2016
Så här gör jag skillnad på Mo Gård: Med en positiv inställning och kompetens inom tydliggörande pedagogik.
På fritiden: Umgås jag med min sambo och mina vänner. Jag har hund, tycker om hästar och gillar att träna.
Vad gör du i rollen som handledare på Daglig verksamhet?
Till Daglig verksamhet kommer brukare från alla Mo Gårds enheter i Enköping för att jobba med varierande arbetsuppgifter. Ingen dag är den andra lik, vilket gör mitt arbete utmanande och väldigt spännande. Min främsta uppgift är att planera och skapa struktur för verksamheten, så att alla brukare trivs och vill komma till sin arbetsplats.
Varför valde du ett jobb hos Mo Gård?
Jag sökte jobb på Mo Gård för att jag ville ha mer utmaningar i mitt arbete. Jag var nyfiken på teckenspråk och ville också lära mig mer om olika funktionsnedsättningar.
Vad är roligast med ditt jobb?
Det jag tänker på först är att jag varje dag möter nya utmaningar i mitt jobb, med bäring på olika arbetssätt och strategier för att verksamheten ska växa och bli ännu bättre. Och därutöver att jag i min roll får träffa så många olika människor, både brukare och personal.
Vad krävs för att bli bra på ditt arbete?
Gott om social kompetens eftersom jag träffar och arbetar med många olika brukare och kollegor. Det är en tillgång att vara stresstålig och kunna arbeta med tydliggörande pedagogik, till exempel i form av bildstöd och bildscheman som är anpassade efter varje brukares förmågor.
Ansökan
Hej! Det är vi som tar emot din ansökan. Ansöker gör du genom att klicka dig vidare till lediga jobb. Klicka på annonsen för det område där du vill jobba och scrolla ned till ”Sök jobbet”.
Vi hjälper dig gärna om du har någon fråga gällande ledigt jobb som du önskar söka. Kontakta Erika Vikström (Uppland och Stockholm), Satu Holmqvist samt Evelina Wall (Östergötland och Södermanland), Jakob Eriksson (Östergötland), Hanna Burman (Skåne).
Varmt välkommen med din ansökan eller intresseanmälan idag!