Specialistteamet på Mo Gård paketerar kompetens
27 november, 2020
– Kommunikation är det vi ska vara bäst på. Våra kompetenser i specialistteamet kompletterar varandra, då vi har fördjupningar inom olika områden. En kollega har till exempel specifik kunskap inom syn och hörsel, en annan är väldigt duktig på autismspektrumtillstånd i kombination med utmanande uttryckssätt, medan en tredje har inriktat sig på medfödd dövblindhet.
Genom att kombinera vår gemensamma kunskap med den senaste forskningen, och koppla det till de behov brukarna på våra enheter har, kan vi skapa konkreta verktyg som personalen kan använda på en gång.
Mo Gårds specialistteam har sitt huvudsäte i Finspång, där Mo Gård grundades för över 70 år sedan. I teamet finns bland andra mångårigt erfarna specialpedagoger, en verksamhetsutvecklare, en IKT-pedagog (informations- och kommunikationsteknik-pedagog) och teckenspråkslärare.
Gemensam grund att stå på
Kunnig och säker personal är en av grundpelarna i att ge brukarna ett gott liv. Därför är vi på Mo Gård måna om våra medarbetares möjligheter till kompetensutveckling. Och där är specialistteamet en ovärderlig tillgång.
Alla våra medarbetare genomgår säkrade grundutbildningar inom kommunikation, lågaffektivt bemötande och teckenspråk, inom 6 månader från anställning. Och de kan alltid bygga på med mer utbildning där de känner att de behöver utöka sin egen eller enhetens kompetens.
– Specialistteamet paketerar kompetens så att alla medarbetare ska ha samma grund att stå på. Vi är duktiga på att koppla våra utbildningar till de brukare som finns på den enheten som beställer utbildning av oss. Vi är dessutom med och säkrar våra introduktionsutbildningar så att våra nyanställda kollegor bland annat ska veta vilka värdegrunder Mo Gård står för, säger Kristina.
Högpresterande och kompetenta team
Rehabiliteringsassistent Cecilia Magnusson är en av medarbetarna som började under hösten på Mo Gårds nyetablerade LSS-boende Växthusgränd i Nyköping. Hon har nyligen gått den ca tre veckor långa introduktionsutbildningen för nyanställda. Under den gick man bland annat igenom hur man, genom att synliggöra grupprocesser, kan skapa högpresterande team.
– Det var mycket matnyttigt, jag är väldigt glad att vi fick en gedigen introduktion. När man annars kommer som ny till ett företag är det kanske en halv eller en hel dag som introduktion. Som mest. Oftast ingenting. Mo Gård hade mycket bra information, säger Cecilia.
Redan nu märker Cecilia hur introduktionsutbildningen har varit behjälplig under den korta tiden hon hunnit arbeta på Mo Gård. Under introduktionsutbildningen fick de bland annat lära sig mycket om tydliggörande pedagogik och hur vi alla behöver förstå vår omgivning för att kunna må bra, prestera bra och vara på bra humör. Hon berättar:
– Det är lite av Mo Gårds ledord. Om vi inte har en begriplig tillvaro så blir det kaos i huvudet. Det finns så många olika sätt att tydliggöra på. Det är sånt man får luska ut. Lite kreativitetsarbete med brukaren om vilket tydliggörande som passar just den personen bäst!
Uppskattat med utveckling
På sidan av sitt arbete hos oss studerar Cecilia till stödpedagog och ser mycket positivt på att hon får nytta av sitt arbete i studierna, och på möjligheterna till vidareutbildning inom Mo Gård.
– Mo Gård satsar på sin personal. Det är inte på många ställen där nattpersonal får gå teckenspråksutbildning till exempel. Det är guld värt när jag kommunicerar med brukare som använder tecken. Som en del i vardagen tecknar också jag och mina kollegor, vilket är mycket givande. Det ska vara roligt att gå till jobbet. Det känner jag att det är. Jag brinner för mitt arbete och längtar tills jag kan fortsätta utveckla mig ihop med Mo Gård, avslutar Cecilia.
Vill du läsa mer om Mo Gård och hur specialistteamet paketerar kompetens är du välkommen att göra det på mogard.se/specifik-kompentens, trevlig läsning!