Anpassad gymnasieskola
Ett gymnasieprogram som utformas utifrån dina behov och förutsättningar
Anpassad gymnasieskola inom Mo Gård riktar sig till elever med kombinerade funktionsnedsättningar som är i behov av en anpassad och stimulerande kommunikativ lärmiljö. Den anpassade gymnasieskolan har nationellt upptagningsområde och erbjuder det individuella programmet med syftet att skapa goda förberedelser inför vuxenlivet. Vi kan erbjuda en helhetslösning med närhet och samverkan mellan skola och boende som underlättar övergången mellan de fysiska miljöerna.
Individuella programmet innehåller följande ämnesområden:
• Språk och kommunikation
• Estetisk verksamhet
• Hem- och konsumentkunskap
• Idrott och hälsa
• Natur och miljö
• Individ och samhälle
Det finns även möjlighet att ha praktik. Praktiken erbjuds främst under sista året och anpassas i största möjliga mån efter elevens behov. Målet med praktiken är att underlätta övergången mellan skola och vuxenliv.
Kommunikation
Utveckling av kommunikation och samspel ger förutsättningar för delaktighet och inkludering. Därför är olika anpassade kommunikationssätt som exempelvis Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK), Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK), taktila former av kommunikation och teckenspråk en del av grunden i verksamheten.
Här kan du ladda ner ansökningsblanketten till anpassad gymnasieskola inom Mo Gård i pdf-format. Efter att du har fyllt i blanketten ska ansökan postas till hemkommunens antagningsenhet för gymnasieskolestudier. Det är hemkommunens utbildningsförvaltning som godkänner en ansökan, utifrån att de är betalningsansvariga för skolgången.
I naturskön miljö i Doverstorp, utanför Finspång, finns våra två hemlika LSS-boenden för barn och unga (9 § 8 LSS). Här bedrivs verksamhet alla dagar i veckan, året runt utifrån elevens önskemål och behov. Här kan elever bo som studerar eller är på väg att studera på anpassad gymnasieskola och därför behöver boende på annan ort.
Bra att veta om boendet:
- På våra boenden Tallmo och Kastanjen finns plats för sex elever på vardera boende och boendena är fördelade på två våningsplan.
- Alla elever har eget rum och badrum.
- Det finns kök och gemensamhetsutrymme för aktiviteter och trevlig samvaro.
- Det finns personal tillgänglig dygnet runt.
- På fritiden erbjuds eleverna aktiviteter utifrån sina intressen, från samhällets utbud och i närområdet.
- Alla elever har tillgång till trådlöst internet.
- Eleverna får stöd i att hålla god kontakt med familj och anhöriga via Skype eller liknande.
- Mo Gård är behjälplig att ordna med och stötta kring en hemresa i månaden.
Vi lägger stor vikt vid att stötta ungdomarna att hålla god kontakt med sin familj via Skype eller liknande. Alla elever har tillgång till trådlöst internet i skolan och i sitt boende.
Kastanjen
Kontaktperson:
Anders Hellström, enhetschef
010-471 66 01, anders.hellstrom@mogard.se
Tallmo
Kontaktperson:
Anders Hellström, enhetschef
010-471 66 01, anders.hellstrom@mogard.se
HÖSTTERMINEN 2024
15 augusti – 20 december
Studiedagar
23 – 24 september
25 november
Lovdagar
28 oktober – 1 november (höstlov)
23 december – 7 januari (jullov)
VÅRTERMINEN 2025
8 januari – 12 juni
Studiedagar
3 februari
17 mars
Lovdagar
17 – 21 februari (sportlov)
14 – 21 april (påsklov)
1 – 2 maj (röd dag – 1 maj samt lovdag)
29 – 30 maj (röd dag – Kristi himmelfärdsdag samt lovdag)
6 juni (röd dag – Sveriges nationaldag)
13 juni – xx augusti (sommarlov)
LEDIGHETSANSÖKAN
Vid kortare ledighet än tre dagar, så kontaktar man sin mentor som hanterar ledigheten.
Vid önskemål om längre ledighet än tre dagar så används blanketten Ledighetsansökan, ledigheten behandlas och beslutas av vår rektor.
Genom att arbeta med en helhetssyn där vi ser till både kropp och själ stöttas eleverna i att genomföra sina studier. Elevhälsans insatser bidrar till att skapa förutsättningar och miljöer som är bra för elevernas lärande, utveckling och hälsa.
I vårt elevhälsoteam arbetar:
- Rektor
- Specialpedagog
- Kurator
- Skolsköterska
- Arbetsterapeut
Det finns även tillgång till en skolpsykolog och en skolläkare.
Diskriminering och kränkande behandling
Vi arbetar kontinuerligt med skolans värdegrund och arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. Med hjälp av vår blankett kan elever, föräldrar och skolpersonal göra en anmälan om kränkande behandling.
Ta även del av vår plan mot diskriminering och kränkande behandling. Arbetet kring planen syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning. Planen syftar även till att förebygga och förhindra diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Det främjande, förebyggande och åtgärdande arbetet beskrivs i planen.
Klicka nedan för att ladda hem dokumenten.
Ansökan till anpassad gymnasieskola
Här kan du ladda ner ansökningsblanketten till anpassad gymnasieskola i pdf-format. Efter att du har fyllt i blanketten ska ansökan postas till hemkommunens antagningsenhet för gymnasieskolestudier. Det är hemkommunens utbildningsförvaltning som godkänner en ansökan, utifrån att de är betalningsansvariga för skolgången.
Kontaktpersoner
Josephine Löfving
Lärare
010-471 66 77, 073-775 87 48
josephine.lofving@mogard.se
Laila Soukka
Specialpedagog
010-471 67 89, 072-711 75 35
laila.soukka@mogard.se
Cecilia Joge Johansson
Skolkurator
010-471 66 18
cecilia.jogejohansson@mogard.se