En specialpedagogs vardag och roll inom Mo Gård

9 oktober, 2024

Sara Forsell har arbetat på Mo Gård sedan 2011 och har under åren axlat flera roller inom organisationen. Roller som ständigt har utmanat och utvecklat henne. Genom en varierad arbetsdag får hon möjlighet att påverka både individens vardag och personalens kompetensutveckling. Här berättar hon om sin resa, sina arbetsuppgifter och de utmaningar hon möter i sin roll som specialpedagog.

Sara började som provanställd på LSS-boendet Stora Allén i Finspång och har sedan dess haft flera roller och arbetat på olika enheter, från individnära arbete till pedagogiska och specialpedagogiska uppdrag.
– Inom Mo Gård är man bra på att ta vara på engagerade medarbetare. Tack vare det har jag haft möjlighet att utvecklas inom organisationen då kollegor och chefer sett mitt engagemang och min potential. Idag arbetar jag som specialpedagog på våra enheter i Nyköping. I min roll har jag ett tätt samarbete med chef och pedagog där vi som styrgrupp bedriver och utvecklar verksamheten tillsammans med andra medarbetare, säger Sara.

Saras tid inom Mo Gård har varit fylld av lärande och utveckling och hon har aldrig upplevt att hon fastnat i en och samma roll. I stället har hon ständigt fått möjligheter att prova nya utmaningar, något hon uppskattat mycket. Hennes utveckling inom Mo Gård har också inneburit att hon kunnat kombinera arbete med studier, vilket har fördjupat hennes kunskaper inom specialpedagogik.

Som specialpedagog har Sara ett omfattande uppdrag. Hon arbetar på flera enheter och har ett ansvar för att kvalitetssäkra arbetssätt och metoder, något som innebär nära samarbete med styrgruppen och medarbetare.
– Min roll som specialpedagog handlar mycket om att handleda personalen och ge dem verktyg så att de själva kan hantera olika situationer och hjälpa individerna på boendena. Jag vill stärka personalens kompetens och medverka till att de får goda förutsättningar att utföra sitt arbete, exempelvis genom att handleda i arbetssätt såsom bildstöd eller seriesamtal, förklarar Sara.

Arbetsdagarna är ofta varierade, och ingen dag är den andra lik. Planering är en viktig del av vardagen, men det krävs stor flexibilitet eftersom oväntade händelser ofta uppstår. En vanlig dag kan börja med ett uppföljningsmöte och avslutas med att hantera en akut situation där personalen på ett boende behöver stöd.
– En av de största utmaningarna i arbetet är tidsbristen. Ibland kan det vara svårt att hinna med allt som behöver göras, särskilt när det gäller att arbeta med kontinuitet och få en helhetsbild av varje individs behov. För att möta dessa utmaningar har jag lärt mig att inte agera för snabbt utan att i stället observera och analysera djupare innan jag föreslår en förändring. Till exempel var det en individ som hade svårt att komma i väg på aktiviteter. Först trodde vi att problemet låg i själva aktiviteterna, men efter observation insåg vi att det handlade om relationerna, säger Sara.

Sara uppmanade personalen att bygga förtroendefulla relationer med individen på boendet genom att umgås kravlöst. Att komma in i en lägenhet och bara vara utan att ställa krav var lösningen i denna situation och det hjälpte personen att ändra sin inställning och börja delta i aktiviteter igen.

Ett annat exempel på en utmaning var en individ som inte ville åka till sin dagliga verksamhet. Personalen trodde att det berodde på arbetsuppgifterna men Sara var inte lika säker. Efter en noggrann analys kunde Sara identifiera att problemet låg i en oväntad detalj – vardagsmotionen.
– Busschauffören släppte alltid av personen en bit från boendet för att hen skulle promenera sista biten. Denna promenad var inte alls motiverande för personen och gjorde att hen helt enkelt inte ville åka till sin dagliga verksamhet för att slippa promenaden på vägen hem. Promenaden togs bort och hen började gladeligen åka till sin dagliga verksamhet igen, berättar Sara.
– Det gäller att inte springa på första bästa lösning utan att ta hjälp av kollegor och analysera djupare, betonar hon.

Sara ser sin roll som både utmanande och givande. Hon känner att hon har goda möjligheter att påverka både vardagen för individerna inom Mo Gård och arbetssätten inom personalgruppen. Hon arbetar för att främja delaktighet och undviker att detaljstyra. I stället strävar hon efter att arbeta i samverkan med både individerna som bor inom Mo Gård och sina kollegor för att hitta lösningar som fungerar i praktiken.

 

 

En annan viktig del av Saras arbete är att introducera nya medarbetare vilket hon ibland upplever kan vara en utmaning.
– Att ge de nyanställda den tid och planering de behöver är ibland svårt. Jag ser ett behov av en mer organiserad introduktion där fler kan utbildas samtidigt för att tidigt fånga upp de som är nya i organisationen, säger Sara.

Det finns tillfällen som Sara minns lite extra där hon bidragit till att skapa positiva förändringar för personerna som bor inom Mo Gård. Ett exempel är en individ, som tidigare inte deltagit i sina uppföljningsmöten med LSS-handläggare, valde att delta för första gången efter att ha fått ett anpassat bildstöd. Bildstödet och Saras förberedelse gjorde att hen kunde känna sig trygg samt kunde påverka innehållet. Genom detta ökade också individens möjlighet att uttrycka sina önskemål om aktiviteter i vardagen, som att köpa en anpassad TV-spelskonsol och att besöka Kolmårdens Djurpark.
– När individen själv kunde uttrycka sina önskemål blev personalen än mer engagerade. Tillfällen som detta påminner mig om hur viktigt det är att ge varje individ möjlighet att påverka och ta ansvar för sina egna liv. Det ger så mycket tillbaka både till dem själva och till oss som arbetar med dem, säger Sara.

Trots att vardagen ofta är hektisk trivs Sara med sitt arbete och känner att hon kan göra skillnad. Hon avslutar dessutom snart sina studier inom specialpedagogik, vilket varit lärorikt och hon ser fram emot nya utmaningar.
– Jag känner mig trygg i min roll och är redo att ta mig an de utmaningar som dyker upp. Det finns mycket intressanta uppdrag att göra inom Mo Gård, och jag ser verkligen fram emot vad som kommer härnäst! säger Sara.