Mo Gård – en plats för utveckling och lärande

13 februari, 2025

För textning: Klicka på ”CC” i nedre högra hörnet av videon och välj svenska. Vill du se fler videoklipp med Zakaria – klicka här.

Tack vare ett gott samarbete med vuxenutbildningen i Finspång och KompetensUtvecklingsinstitutet (KUI) har Mo Gård möjlighet att skräddarsy delar av sin kompetensförsörjning samtidigt som de erbjuder goda chanser till framtida arbete och karriär. Dessutom berikas verksamheten med kulturell och språklig kompetens, vilket är viktigt i verksamheten där brukare kommer från olika bakgrunder.

För två år sedan inledde Mo Gård ett samarbete med vuxenutbildningen i Finspång och KUI och startade en orienteringskurs för personer som nyligen kommit till Sverige. Där får intresserade personer möjlighet att under ett par veckors tid lära känna Mo Gårds verksamhet och se om det kan vara en eventuell framtida arbetsplats. Utbildningen är framtagen i samverkan mellan vuxenutbildningen och Mo Gård, vilket gör att innehållet både rustar studenten med viktig kunskap för framtiden och ger Mo Gård möjlighet att utveckla potentiella kandidater för framtida anställning genom undervisning och praktik.

Goda chanser att växa och utvecklas
Sussi Carlsson är enhetschef inom Mo Gård och var den som tillsammans med en kollega var med och startade upp detta samarbete för 2 år sedan. Hon är själv ett gott exempel på att det går att växa och utvecklas inom Mo Gård under ett helt yrkesliv. I över 40 år har hon arbetat i olika roller inom verksamheten.
– Vi erbjuder en resa för den som är nyfiken, flexibel och har viljan att utvecklas. Trots att jag varit här i över fyrtio år så lär jag mig fortfarande i alla möten med nya människor.

Rätt plats till rätt person
Sussi Carlsson betonar vikten av att hitta rätt plats för rätt person under utbildningen.
– Vi som har kunskap om alla våra enheter vet vad som krävs och kan anpassa utefter vilka behov och intressen man själv har. Någon vill gärna vara aktiv med individerna under deras fritidsaktiviteter, andra vill ha en roll med mer omvårdnad. Det är viktigt att vi ser till att hitta rätt plats åt var och en.

Vara med och utveckla framtida medarbetare
Den skräddarsydda utbildningen är en fin möjlighet både för Mo Gårds kompetensförsörjning och för den enskilda studentens karriärutsikter. Det är också ett bra sätt för befintliga medarbetare att lära känna och få vara med och utveckla framtida medarbetare genom att ta på sig handledaransvar, vilket de då även får utbildning i.
– Det är fantastiskt. Här får de vara med under ett och ett halvt års tid och göra praktik och kunna sommarjobba, jämfört med att anställa någon som aldrig tidigare har haft kontakt med oss. Och även om man väljer att gå vidare till någonting annat så har man fått en god utbildning, vilket är väldigt viktigt på den svenska arbetsmarknaden, säger Sussi Carlsson.

Ambitionen är att erbjuda jobb efter utbildningen
Att gå utbildningen innebär inte automatiskt att man erbjuds en tillsvidareanställning inom Mo Gård, men möjligheterna att få ett arbete är mycket goda om man gör klart utbildningen och gör sin praktik.
– Ambitionen är att erbjuda visstidsanställning eller vikariat tills man är redo att få ett jobb. Fram till dess försöker vi skapa goda förutsättningar för att man ska lyckas och för en dialog om hur man trivs och utvecklas, tillsammans med skolan. Det är fantastiskt att vi har den här goda samverkan med skolan och erbjuda den här möjligheten. Det viktiga är inte att vi får in många nya, utan att de som vill bli våra framtida medarbetare är rätt. Genom att de får lära känna oss under den här relativt långa utbildningstiden får de en ärlig bild av oss och kan göra ett uppriktigt val.

Berikande med mångfald och kulturell medarbetarkompetens
Studenternas resor och öden berör.
– Det är så intressant att höra om hur våra studenter kommit till Sverige. De berikar oss också i hur vi kan ta emot personer som ska bo inom Mo Gård och som kanske varken har språk eller tal. Dessutom är det så roligt att se människor växa, säger Sussi Carlsson.

Från Marocko till Mo Gård
Ett gott exempel på hur medarbetare utvecklas inom Mo Gård är rehabiliteringsassistenten Zakaria Makhfi. Han kom från Marocko till Sverige 2021 och hittade till Mo Gård via svenska för invandrare (SFI) och sin rektors råd om att läsa vidare. Tack vare goda insatser under sin praktik och sommarvikariat, har Zakaria Makhfi idag en tillsvidareanställning inom Mo Gård, samtidigt som han fortsätter sina studier.
– Att arbeta inom Mo Gård har varit en fantastisk möjlighet för mig att förbättra min svenska och lära mig mer om den svenska kulturen. Det blev inte bara ett jobb utan även en plattform för att knyta kontakter med svenska personer och förstå deras sätt att leva.
Karin Ingbrant är enhetschef på Stora allén och Östermalm där Zakaria Makhfi gjorde sin praktik.
– Zakaria visade tidigt ett stort engagemang och intresse för sina arbetsuppgifter. Han ville alltid lära sig mer och hade lätt för att etablera relation med personerna som bor här. Zakaria tog tidigt ansvar för och lärde sig snabbt de olika arbetsuppgifterna.

Göra skillnad för en annan människa
Medarbetare inom Mo Gård behöver ha förmåga att lyssna in och känna in och att vilja göra skillnad för en annan människa. Medarbetaren behöver också ha förmåga att kunna anpassa sitt bemötande till individens behov och förutsättningar.
– Det är av vikt att arbeta för att främja delaktighet och självbestämmande vilket medför att personerna som bor inom Mo Gård får ett liv likt andra. Medarbetaren bör även ha en vilja och ett driv att ge stöd, service eller omsorg av god kvalitet. Stödet som medarbetaren ger ska kunna kompensera för de svårigheter och hinder som funktionsnedsättningen kan medföra. Zakaria visade tidigt att han ville förstå och lära sig mer om varje individs unika situation och om personens funktionsnedsättning samt behov och önskemål, säger Karin Ingbrant.

Fortsätter att växa och utvecklas
Zakaria Makhfi berättar att han tycker mycket om sina kollegor som han både känner sig inkluderad och hjälpt av. Han har också fått chansen att gå flera utbildningar inom Mo Gård och dessutom lärt sig mycket tillsammans med personerna som bor inom Mo Gård.
– Jag har lärt mig mycket här. Jag har gått grundutbildningen med Alternativ och kompletterande kommunikation, lågaffektivt bemötande och teckenspråk steg 1. Det är en jättebra kunskap att kunna teckna och kommunicera med döva personer som bor inom Mo Gård. Vi använder ofta teckenspråk, vilket är fantastiskt!

Sussi Carlsson kan intyga att Zakaria är en värdefull medarbetare inom Mo Gård.
– Zakaria blev snabbt en i gänget, han var så positiv och visade att han ville lära sig hur allt fungerar och att lära sig teckenspråk. Han har haft lätt att ta till sig den nya kunskapen och har snabbt blivit en uppskattad kollega.

Ny utbildningsstart i januari
I januari startade en ny omgång av utbildningen. Till en början erbjuds den två veckor långa orienteringskursen där studenterna kommer få besöka Mo Gård, träffa olika personer från verksamheten och även HR samt veta mer om hur det fungerar med studiemedel och en eventuell framtida karriär inom verksamheten. Efter orienteringskursen får studenterna hjälp att utvärdera om det här kan vara en väg framåt för dem.
– Vi vill ha medarbetare som vill stanna hos oss. I gengäld får de en handledare och stöd under tiden de utbildar sig och en chans att lära sig det svenska språket i raketfart. För våra befintliga medarbetare är det här ett fint sätt att vara med och forma sina framtida kollegor. Och för personerna som bor inom Mo Gård är det här en jättebra möjlighet att få in personal med kompletterande språklig och kulturell kompetens. Det är viktigt eftersom många av personerna som bor inom Mo Gård själva har en annan kulturell bakgrund, säger Sussi Carlsson.