Hälsa i centrum inom Mo Gård
4 december, 2023
Hälsa och friskvård är en central del av Mo Gårds arbete. Allt från rörelse i vardagen till riktade aktiviteter och kostvanor har stor betydelse för att både brukare och medarbetare ska må bra.
– Forskning visar att fysisk aktivitet kan minska risken för exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar och demens. Det handlar även om att hjälpa medarbetarna att ha en bra ergonomi så att de bibehåller sin hälsa, säger Joppe Egnell, fysioterapeut på Mo Gård.
Mo Gård satsar på flera olika aktiviteter som främjar hälsa, friskvård och social samvaro. En av aktiviteterna är gympan som har utformats av idrottsläraren och pedagogen Anna Sundqvist. Gympan anordnas utomhus i Doverstorp för de brukare som önskar delta. Aktiviteterna består av ett musik- och rörelseprogram på cirka 45 minuter som tagits fram ämnat att passa alla deltagare.
– Vi brukar vara 40 personer på plats i alla väder. Fokus ligger på rörelseglädje, motorisk rörelse, samarbete och kommunikation. Vi tränar med enkla rörelser och försöker att inte ändra för mycket i programmet för att behålla igenkänningsfaktorn, säger Anna.
Förutom utomhusgympan har vi två friskvårdsgrupper på fredagar, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Då är aktiviteterna mer blandade; allt från cykling på side-by-side-cykel, basket och cirkelträning till promenader, taktil massage eller att umgås med andra brukare och personal. Anna lyfter fram den sociala samvaron och de spontana mötena som särskilt värdefulla.
– Det händer så mycket i gruppen, alla samarbetar och tar kontakt med varandra.
Gympan är en gemensam aktivitet där alla kan delta utifrån sin förmåga. Aktiviteten syftar till att stärka upplevelsen av att det är roligt att utföra fysisk aktivitet tillsammans. Aktiviteten skapar naturliga situationer för samspel och deltagarna knyter nya kontakter med varandra.
Ett annat exempel är ”utekul” som är en upplevelsebaserad och hälsofrämjande gruppaktivitet utomhus med varierande innehåll utifrån säsong.
– ”Utekul” kan vara att vi cyklar tillsammans, har skapande verksamhet med pyssel, vattenlek i poolen eller grillar. Aktiviteterna är kopplade till så väl högtider som årstider, med utgångspunkt i sinnesupplevelser, säger Anna och fortsätter:
– Vi arbetar med upplevelsebaserade aktiviteter med särskilt fokus på att erbjuda olika former av sinnesupplevelser. Taktila upplevelser är särskilt viktigt för personer med nedsatt syn eller hörsel.
En central del av Mo Gårds hälsofrämjande arbete är att värna om brukarnas rättigheter till att leva ett liv bestående av hälsa och välmående. En funktion som ansvarar för detta är Mo Gårds fysioterapeut Joppe Egnell.
– Vi ser i studier att många personer inom LSS får sämre fysisk hälsa samt forskning visar att för lite fysisk aktivitet kan öka risken för exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar och demens. Mitt arbete består även av att hjälpa medarbetarna att ha en bra ergonomi så att de kan bibehålla sin hälsa och kan utföra sitt arbete utan värk och annan smärtproblematik, säger Joppe.
För att få en bild av hur vardagen ser ut för brukarna har Joppe besökt Mo Gårds olika enheter och följt det dagliga arbetet. Ofta bjuder vardagssituationer på stora möjligheter till träning berättar hon:
– Det kan vara att ta en extra sväng på gräsmattan på väg till färdtjänstbilen, att ha en springtävling i stället för att bara gå den vanliga vägen, eller att gå armkrok med en brukare som blundar och får öva balansen.
Genom att inte kalla aktiviteten för ”träning” blir det lättare att integrera det här tankesättet för både brukare och medarbetare:
– Många kanske associerar träning med att träna på gymmet, vilket ibland kan upplevas kravfyllt. Då är det bättre att inte göra en stor sak av det, utan mer se det som vardagsaktivitet, lek eller tävling.
Kost och värderingar kring mat är ett annat område som precis som med fysisk aktivitet handlar om att få till stånd varaktiga förändringar som främjar en persons hälsa med utgångspunkt från dennes behov och önskemål. För att uppnå en god hälsa behöver vi se över hela dygnet med alla dess komponenter och arbeta tillsammans i personalgrupperna.
– Mo Gård har återkommande hälsodagar och temaveckor där både brukare och medarbetare får prova olika sorters mat och dryck och baka mer hälsosamt fika. Vi väcker då tillsammans ett intresse och ökar medvetenheten om vilka alternativ som finns. Utmaningen blir att få tankarna att landa och bli till vanor. Det blir en del av min roll; att påminna, peppa och svara på frågor, avslutar Joppe.