Idéburet kunskapsföretag gör brukarna till vinnare

5 april, 2023

I över 75 år har Mo Gård arbetat med att se ur individens perspektiv och utveckla förtroendefulla relationer. Genom bland annat kompetens, individanpassning och omsorg skapas förutsättningar för personer med kombinerade funktionsnedsättningar att leva ett gott liv. Tack vare att Mo Gård drivs som ett idéburet kunskapsföretag, utan vinstsyfte, finns det bara ett fokus ­– att göra brukarna till vinnare.

Att vara ett idéburet kunskapsföretag innebär att ett eventuellt överskott återinvesteras i verksamheten i stället för att delas ut till ägare. Inom Mo Gård betyder det att en ekonomisk vinst alltid ska komma brukarna till nytta i form av kvalitetsutveckling.

Johanna Bergstrand är koncernchef och VD för Mo Gårds LSS-verksamhet. Hon driver och utvecklar den största delen av Mo Gårds verksamhet och tillsammans med ledningen ser hon till att följa samhällets och målgruppernas behov, så att Mo Gård kan erbjuda kvalitativa insatser för personer med särskilda behov.

– Fördelen med att vara VD för ett idéburet kunskapsföretag är att kunna tänka långsiktigt i ett 75-årsperspektiv, vilket är otroligt lyxigt. Vårt syfte är att finnas till för våra målgrupper vilket ger oss som jobbar inom Mo Gård en gemensam plattform, värdegrund och gemenskap som är kreativ och prestigelös. Jag tror att det fokuset gör att vi ser att vi behöver olika slags människor, med olika bakgrunder och kompetenser, för att faktiskt nå framgång, säger Johanna.

En stor del av Mo Gårds medel läggs på kompetensutveckling av personal. All personal får gedigen grundutbildning, men det arbetas också aktivt med att få fram nya specialister inom området. En stor del av Sveriges specialister kommer att gå i pension inom kort och därför behövs det fler som är med och bidrar till att nya specialister utvecklar och fördjupar sin kompetens kring målgruppen.

Mo Gård har också i sitt uppdrag från ägarna att bidra till kunskapsutveckling på området. Just nu byggs ett eget FoU-arbete (forsknings- och utvecklingsarbete) upp, för att se till att mer verksamhetsnära kunskapsutveckling sker i samarbete med forskare på området. Ambitionen är att knyta ihop forskarens metodik och arbetssätt med praktisk kunskap från den långa erfarenhet Mo Gård besitter, vilket kan ge ny viktig kunskap som är relevant för våra målgrupper.

Mo Gård står inför både utmaningar och spännande arbete framöver. Att fortsätta vara ett stabilt kunskapsföretag med brukaren i fokus är väldigt viktigt i dagens samhälle där kompetensförsörjning inom vård och omsorg i stort redan är en utmaning.

– Vi måste höja statusen för yrken inom omsorgen, och det gör vi genom satsningar på kompetensutveckling, arbetsmiljö och höjda löner. Men också genom att ge människor förtroende, mandat och ansvar att växa och utvecklas. Många av de anledningar som gjorde att jag valde att arbeta inom Mo Gård handlar om att göra skillnad ­– och att faktiskt få utrymme att göra det på riktigt, avslutar Johanna.