Sinnenas samspel och sinnesupplevelser – en del av Mo Gårds specifika kompetens
20 juni, 2022
Inom Mo Gård finns stor kompetens kring sinnenas samspel och sinnesupplevelser. Att stimulera olika sinnen är av stor vikt för att få en förståelse för sin egen kropp och för att kunna förhålla sig till omgivningen. Inte minst om man helt eller delvis saknar funktion i vissa sinnen som vid kombinerade syn- och hörselnedsättningar. Det kan även handla om en överkänslighet för olika sinnesintryck.
En person som besitter en lång erfarenhet och stor kunskap inom ämnet är Anna Ahrbom. Anna är specialpedagog på Mo Gård och har under sin yrkestid specialiserat sig på just sinnenas samspel och sinnesupplevelser. Hon är en av personerna som startade upp Mo Gårds föreläsningar och utbildningar i ämnet på 90-talet. Idag får alla medarbetare en grundläggande kunskap om sinnenas samspel och kan även få en fördjupad utbildningsinsats i ämnet.
Anna började på Mo Gård 1987. Innan dess hade hon arbetat på stora vårdhem för personer med funktionsnedsättningar. Under den arbetsperioden hade man inte fokus på kommunikation, så när Anna kom till Mo Gård upptäckte hon styrkan i att använda teckenspråk.
– Teckenspråket är mer konkret än det verbala språket och kan därför bli tydligare för personer som har någon form av funktionsnedsättning. Kunskapen inom teckenspråk hade verkligen behövts när jag arbetade på vårdhemmen. Jag började fundera kring om personerna förstått vad vi sagt, eller om de ens hade hört något? Ingen av de som bodde på vårdhemmen hade gjort hörseltester, så vi visste inte om de var hörande, berättar Anna.
Första gången Anna stötte på taktil kommunikation var på Mo Gård. Där träffade hon två äldre döva män varav den ena hade fått sämre syn med åldern. Anna fascinerades av att den seende mannen erbjöd sina händer så att hans vän kunde känna teckenspråket och ta in informationen via känseln istället för synen. Kort därpå började Anna jobba med personer med dövblindhet på Mo Gård. Teckenspråket kombinerades då med ny kunskap om taktilitet. Anna lärde sig mycket kring de möjligheter det taktila sinnet ger oss och förstod att det kunde kompensera för både syn- och hörselbortfall.
– Alla sinnen behöver stimuleras för att kunna koppla ihop olika sinnesupplevelser till en helhet och just känseln är en väldigt grundläggande del i vår kognitiva utveckling, berättar Anna.
Sinnesstimulans i vardagen
Vid de två enheter i Finspång som Anna jobbar på arbetar man med att stimulera sinnena och dess samspel dagligen. Det kan handla om att komma i rörelse, aktivera de taktila sinnena eller stimulera smak och lukt. På flera av Mo Gårds boenden och dagliga verksamheter runt om i landet finns massagerum där brukarna regelbundet kan få taktil massage. Den taktila massagen kan även ske som utomhusaktiviteter. Den kan då exempelvis ske genom att en flaska olja tas med ut, så att personal med utbildning i taktil massage kan ge hand- eller fotmassage till de brukare som önskar.
– Brukarna är duktiga på att berätta att de vill ha massage genom att komma fram och visa var de vill ha beröring. Vi kallar det för ”hudhunger”. Eftersom många är helt eller delvis utestängda från andra sinnesintryck så blir önskan efter taktil stimulans större, berättar Anna.
Att de fungerande sinnena får stimulans är viktigt för välbefinnandet. Muskel- och ledsinnet kan stimuleras genom att uppmuntra brukarna till rörelse. Promenera, springa eller utöva yogaövningar är bra för att skapa lugn och få utlopp för stress. Ibland kan det vara svårt att motivera vissa brukare till att röra på sig och då behöver man vara extra kreativ för att hitta på aktiviteter som de mår bra av. Till exempel kan personen använda sina händer på olika sätt, som att skapa i olika material. Det ger också en viktig sinnesstimulans. Att vara i rörelse stimulerar även balanssinnet och kan minska oro eller stress.
– Det bästa sättet att jobba med balanssinnet är att vara i obalans. Då lär man sig att parera med sina muskler och bli medveten om sin kropp. Att gunga i vår stora fågelbogunga är populärt, och vi har även gungor för rullstolsburna. Det är viktigt att alla får möjlighet att vara i rörelse, säger Anna.
På daglig verksamhet i Finspång finns Mo Gård Handelsträdgård. Det är en plats som erbjuder en meningsfull sysselsättning och aktiviteter som stimulerar olika sinnen. Att till exempel dofta på örter och att smaka på frukter skapar möjligheter att arbeta med samspel och kommunikation kopplat till det personen doftar och smakar på. Luktsinnet påverkar oss väldigt starkt då dofterna går rakt upp till hjärnan. Det är därför viktigt att tänka på att för mycket intryck kan bli svårt att sortera för vissa individer. Att undvika för många dofter på samma gång kan man hantera genom att exempelvis inte bära parfym.
Balans mellan sinnen
Att stimulera sinnen på olika sätt är helt avgörande för individens livskvalitet. Personer som har fullt fungerande sinnen kan själva välja vilka intryck man vill ta in och fokusera på, och har möjligheten att forma helhetsupplevelser av intrycken. En person med dövbildhet kan behöva hjälp med att skapa en balans mellan sina fungerande sinnen för att forma en förståelse och kunna förhålla sig till sin omvärld. Men hur vi arbetar med sinnenas intryck har förändrats över tid.
– Förr när jag började prata om detta sa jag att vår personal skulle ge så mycket sinnesintryck som möjligt då många brukare var understimulerade. Intrycken är näring till hjärnan, och utan stimulansen förtvinar den. Idag är människor generellt överstimulerade i stället. Det finns stimulans överallt som sociala medier, tv, musik. Då gäller det att vi som är personal kan skapa en balans kring när och hur man stimulerar sinnena hos brukaren, förklarar Anna.
Många brukare har stärkt sin förmåga att reglera och förhålla sig till sina sinnesbehov. De kan i många fall själva förstå och kommunicera vilka sinnesintryck de behöver.
– Individerna på boendena är kompetenta att lära oss personal mycket om hur vi kan kommunicera med våra sinnen. Att observera, reflektera och vara lyhörd inför olika uttryck är något som utvecklar oss. Det är brukarna som har lärt mig mest om kommunikation och samspel under alla dessa år, säger Anna.