Kompetensutvecklingen hittar nya vägar
16 april, 2021
Mo Gård är ett kunskapsföretag som erbjuder kvalitativa LSS-insatser och som ligger i framkant vad gäller kompetensutveckling och utbildning av våra medarbetare. Vi har en specialistorganisation med uppdraget att utbilda och kvalitetssäkra interna utbildningar. Våra systematiska kompetensutvecklingsinsatser sker inom flera områden och i flera steg där kunskapen fördjupas successivt. Ett flertal utbildningar sker i fysisk form, andra genomförs som webbaserade utbildningar.
Kompetensutveckling skapar trygga medarbetare och förutsättningar för att brukarna ska kunna leva ett gott liv. Och kompetensutveckling i sig är ingen nyhet hos Mo Gård, tvärtom! Under det gångna året har vi hittat nya vägar till reflektion och lärande utifrån de rådande förutsättningarna, bland annat med hjälp av digitalt och webbaserat utbildningsmaterial.
– Vi såg att webbutbildningar kunde vara ett sätt att både sprida kunskap och främja ett reflekterande förhållningssätt, berättar Sari Soukka från Mo Gårds specialistteam.
Webbutbildningarna är framtagna av specialistteamet tillsammans med marknadsenheten och har fått ett mycket positivt mottagande ute på enheterna. Och det har visat sig att utbildningarna i det digitala formatet kan användas i många olika sammanhang. Sari förklarar:
– Primärt ska de fungera som stöd för att med kort varsel introducera nya medarbetare. Men de passar lika bra som underlag inför en utbildning, som repetition av tidigare utbildningsinsatser eller som underlag för gemensam diskussion.
Innehållet i utbildningarna som hittills tagits fram har bland annat berört områden som grundläggande lagstiftning, människosyn och etik, kombinationer av funktionsnedsättningar och kommunikation.
– För att säkerställa att vi möter de aktuella behoven av kompetensutveckling som finns i våra olika verksamheter, är den interna dialogen oss medarbetare emellan mycket viktig, säger Sari Soukka.
Kompetensutveckling består av flera delar utöver själva kunskapsinhämtningen. En viktig del är att kunna omsätta kunskapen i det praktiska arbetet, det vill säga i mötet med brukaren. Här får medarbetaren stöd av enhetens chef och specialpedagog.
– Internutbildningarna handlar om att ge våra medarbetare de verktyg de behöver för att kunna tillförsäkra brukaren goda levnadsvillkor och för att kunna erbjuda rätt stöd, avslutar Sari Soukka.
Vill ni läsa mer om Mo Gårds arbete med kompetensutveckling är ni välkomna att göra det på mogard.se/kompetensutveckling-och-utbildningar.