Mo Gård startar daglig verksamhet i Nyköping
27 maj, 2020
Mo Gård startar daglig verksamhet. Ros-Mari Seidlitz, etableringsansvarig på Mo Gård och Cecilia Joge Johansson, rådgivare på Mo Gård.
Nu har Mo Gård skrivit kontrakt för en lokal i Nyköping där vi ska bedriva daglig verksamhet – en del av Mo Gårds etablering i Nyköping. I slutet av sommaren kommer den första av fyra gruppbostäder stå klar. Att kunna erbjuda både boende och daglig verksamhet med närhet till varandra är en bevisad framgångsfaktor.
Mo Gård är ett kunskapsföretag med specifik kompetens inom området kommunikation och erbjuder insatser till personer med kombinerade funktionsnedsättningar. Kommuner anlitar oss som utförare av boende och daglig verksamhet när de själva inte har den möjligheten, exempelvis när det finns behov av specifik kompetens.
Det är det som gör Mo Gård unikt, förutom företagets kompetens, att vi som aktör kan erbjuda både LSS-boenden och daglig verksamhet i ett koncept som bidrar till en helhetslösning för individen.
– Att inom Mo Gård kunna erbjuda både boende och daglig verksamhet i nära samverkan ser vi är viktigt, både för personerna som finns i våra verksamheter men även för kommunerna som anlitar oss för att utföra insatserna. Personerna som kommer till Mo Gård har ofta behov av specifik kompetens, att vi då kan erbjuda bägge insatserna med denna kompetens i närhet till varandra har vi sett vara en framgångsfaktor, säger Cecilia Joge Johansson, rådgivare på Mo Gård.
Daglig verksamhet syftar till att ge förutsättningar till meningsfull sysselsättning för personer som inte kan arbeta på den öppna arbetsmarknaden. När det kommer till de olika aktiviteterna som kan erbjudas inom den dagliga verksamheten är vi rustade för breda önskemål och behov med ett basutbud, innan vi vet exakt vilka specifika behov som finns. Vi lutar oss mot vår erfarenhet av att driva daglig verksamhet på andra orter. Cecilia berättar vidare:
– Det finns fyra övergripande syften att förhålla sig till: stimulans, utveckling, meningsfullhet och gemenskap. De här fyra syftena ska vi ha som utgångspunkt när vi anpassar de dagliga verksamheterna efter varje individs önskemål.
Ledande inom kommunikation
Ros-Mari Seidlitz, etableringsansvarig på Mo Gård, berättar att Mo Gårds personal är bäst på kommunikation. Att säkerställa kompetensen kring kommunikation såväl i boende som på daglig verksamhet är ett av våra viktigaste uppdrag.
– Vi är vassa på kommunikation och med tydligt uttalade grundläggande förhållningssätt, arbetssätt och metoder arbetar vi systematiskt för att bidra till att individerna får den rätt till kommunikation som de ska ha. Att se vad vår erfarenhet och kompetens inom området kan göra för skillnad hos individerna det gör oss stolta över det arbete vi utför, säger Ros-Mari.
Det gäller att alltid anpassa stödet utifrån behov och situationer som kan svänga fort. Våra medarbetare har alltid ett analyserande och reflekterande förhållningssätt som bidrar till att vi kan lyckas förstå och tolka de signaler som individen förmedlar. Till hjälp har vi en grund i att vi ofta använder oss av till exempel tal, teckenspråk, tecken och bildstöd med mera. Men det största individuella stödet finns i våra medarbetares förmåga att skapa och förstå relationens betydelse för att sedan kunna bygga vidare på kommunikationen.
På Mo Gård lutar vi oss mot forskning och har inom företaget ett specialistteam med ansvar att utbilda och handleda våra medarbetare, det vill säga bidra till att specifika behov kan tillgodoses av specifik kunskap.
Personal från boendena kommer att kunna göra en del av sin tjänstgöring på den dagliga verksamheten då det av olika skäl kan vara det mest optimala för individen. Vår dagliga verksamhet kommer att fungera som central punkt för alla boenden, vilket bidrar till naturlig samverkan och en arena för social gemenskap och kollegialt utbyte.
Brukare med handledning av personal bygger hönshus och utegård i sin daglig verksamhet
Många möjligheter med rätt lokal
Lokalen för den dagliga verksamheten är en väl tilltagen enplansfastighet på ca 500 kvm, och att möjligheterna är många råder det ingen tvekan om.
– Vi har hittat väldigt rätt med den här lokalen, den ger oss stora möjligheter! När vi väl vet vilka som kommer att vara här kan vi sätta igång arbetet ordentligt. Då tar vi fram individanpassade lösningar utifrån önskemål och förutsättningar, säger Ros-Mari.
Mo Gårds nästa steg blir att titta på vilka företag som finns i närheten som vi kan börja etablera kontakt med, vilket kan komplettera innehållet i den dagliga verksamheten.
Att Mo Gård startar daglig verksamhet i Nyköping innebär både kunskap och attraktiva arbetstillfällen i Nyköpings kommun. Vi har erbjudit två öppna föreläsningar för att dela med oss av vår kunskap och kommer att fortsätta bjuda in till föreläsningar. Till alla, inte bara de som är intresserade att jobba hos oss.
– Vi kommer också vara drivande i att skapa nätverk, vi vill hitta det absolut bästa sättet att möta de behov brukarna har. Det är också viktigt att vi visar att det finns attraktiva jobbmöjligheter inom kommungränsen, avslutar Ros-Mari.
Här kan du ta del av hur Mo Gårds dagliga verksamhet är utformad på andra regioner runt om i Sverige.